Kulttuuritalo KORUDI

Nyt on juhlan paikka. Kulttuuritalo Korundi on harjakorkeudessaan. Postiautovarikko saa seiniensä sisälle uudenlaista elämää. Varikolle on tultu, ja sieltä on lähdetty taipaleelle jo 30 – luvulta lähtien. Monenlaista tulijaa ja lähtijää sekä kulkupeliä matkan varrelle on mahtunut. Jos varikko voisi kertoa kaiken tietämänsä – se tarina olisi pakahduttavan mielenkiintoinen.

Taidemuseo on saanut varikosta hyvän sijoituspaikan jo 1986 lähtien. Nyt se saa tuekseen ja rinnalleen konserttisalin, jonka pääkäyttäjä tulee olemaan Lapin Kamariorkesteri. Kulttuuritalo Korundi saa arvoisensa puitteet, joissa siitä voi kehittyä todellinen helmi kaupungin ja koko maakunnan kulttuurielämälle. Puitteet ja seinät pelkästään sitä eivät luo, vaan se sisältö, mihin ne antavat mahdollisuuden. Tuon sisältöpuolen suunnittelijoilla ja toteuttajilla on tässä päävastuu. Uskon, että onnistuvat.

Korundin ensimmäiset tilasuunnitelmat on tehty jo 1990- luvulla. Varsinainen suunnittelutyö käynnistettiin kuitenkin vasta kesällä 2007. Arkkitehtisuunnittelu on saatu lahjoituksena Jenny ja Antti Wihurin rahastolta. Suunnittelun on toteuttanut Arkkitehtitoimisto Juhani Pallasmaa KY. pääsuunnittelijanaan arkkitehti, professori Juhani Pallasmaa.

Myös salin akustinen suunnittelu on saatu lahjoituksena. Sen on antanut Lapin Kamariorkesterin kannatusyhdistys LAKKA ry. Akustiikan suunnittelun on toteuttanut Akukon Oy. Rakennuttajakonsulttina on toiminut ISS Proko Oy. Kohteen muut suunnittelijat ovat Rovaniemeltä. Kohteen suunnittelu ja toteuttaminen on paitsi arkkitehtuuriltaan, myös akustisilta ja LVIS-teknisiltä ominaisuuksiltaan vaativa. Monta kysymysmerkkiä on ollut ratkaistava. Olette siinä onnistuneet, josta lausun kiitokset teille kaikille.

Kohteen purkutyöt aloitettiin loppuvuodesta 2008. Varsinaiset rakennustyöt alkoivat viime syksynä. Nyt olemme harjannostajaisvaiheessa. Valmistuminen saa päätöksensä helmikuussa 2011. Tuolloin käyttäjät pääsevät muuttamaan uusiin ja toimiviin tiloihin. Uskon, että ovat enemmän kuin tyytyväisiä.

Pääurakoitsijana on toiminut Peab Oy. LVI töissä LVI Lämsä Oy. Sähkötöiden toteuttajan on toiminut Ounasvirta Oy. Lisäksi lukuisa määrä muita urakoitsijoita. Tyydytyksellä totean, että urakointiyritysten nimet ovat varsin tuttuja ja paikallisia.

Hanke on ollut laaja, ja sen kustannusarvio on noin 8 milj. euroa. Lisäksi siihen on tullut irtaimisto, jonka erilliskustannukset ovat 0,6 milj. euroa. Näihin kustannuksiin on saatu EU:lta merkittävä rahoitus. Varsinaiseen rakentamiseen EAKR rahoitusta 3,2 milj. euroa, ja irtaimistoon 0,35 milj. euroa. Tuon tuen on myöntänyt Lapin lääninhallitus, ja sitä hallinnoi Lapin liitto. Näiden rahoitusten saaminen on todella merkittävä koko Rovaniemelle.

Rakennuksen pinta-ala on reilut 5.000 m2, josta laajennuksena tehtävän konserttisalin osuus on 500 m2. Uskon, että tilat tulevat palvelemaan käyttäjiään ja asiakkaita parhaalla tavalla. Samalla vanha postiautovarikko iloitsee uudenlaisesta elämästään -puheensorinasta, musiikki- ja taidenautinnoista seiniensä sisällä. Sen tiloissa luodaan uudenlaista historiaa Rovaniemen kaupungin elämään.

Rakennusaikataulu on viivästynyt alkuperäisestä aikataulustaan noin 4 kuukaudella. Syinä ovat toukokuussa tapahtunut tulipalo, joka onneksi ei ollut sittenkään ylitsepääsemätön. Lisäksi rakennuksen historiasta johtuen, maaperästä on löytynyt saastunutta maa-ainesta, joka oli poistettava. Samalla se on aiheuttanut lisäkustannuksia. Vaikeuksien kautta voittoon – näinhän se sanonta menee.

Lopuksi haluan kiittää kaupunkia, rahoittajia, suunnittelijoita, urakoitsijoita sekä kaikkia hankkeeseen osallistuneita tahoja. Ennen kaikkea haluan kiittää työntekijöitä hyvin suoritetusta työstä. Työnne jatkuu tämän juhlan jälkeen aina rakennuksen lopulliseen valmistumiseen asti.

Tervetuliaispuheenvuoroni harjannostajaistilaisuudessa 6.8.2010.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s