Koskipuiston asemakaava (eriävä mielipide)

ELINVOIMALAUTAKUNTA Kokous 19.5.2020 

§ 72 Asemakaavan muutos 4. kaupunginosa Koskipuiston leirintä-, uimaranta- ja katualueet, Jäämerentie 

Kokouksessa esitin, että KL 12 rakennusoikeus rajataan 300 neliömetriin. Lisäksi esitin, että asemakaavamääräykset ja merkinnät liitteen kohdasta KL12 poistetaan maininta ravintolasta ja teksti muutetaan muotoon:

Liikerakennusten korttelialue. Alueelle saa sijoittaa leirintäaluetta palvelevat uudet vastaanotto- ja toimistotilat. Liikerakennuksen yhteyteen tulee rakentaa yleistä uimarantaa ja tenniskenttien käyttäjiä palvelevia huolto- ja palvelutiloja. Liikerakennukseen saa sijoittaa Koskipuiston, uimarannan ja tennispuiston käyttäjiä sekä leirintäaluetta palvelevat kahviotilat sekä leirintäalueen käyttäjien huolto- ja palvelutiloja. 

Aiemmissa käsittelyvaiheissa, alkaen 14.6.2011 § 166 lähtien, päätöstemme ”punaisena lankana” on ollut, että aluetta kehitetään uimarannan ja muiden nykyisten toimintojen pohjalta. Vain näitä tukevia rakennuksia ja rakenteita saisi alueelle sijoittaa (Valtuusto 16.5.2016 § 38/ yleiskaava).

Asemakaavan kuulemisvaiheessa (25.2. – 11.3.2019) liikerakennuksen koko oli 500 kerrosneliötä. Nyt hyväksytyssä esityksessä se oli kasvanut 650 kerrosneliöön. Se on kooltaan puolitoistakertainen Ravintola Valdemarin kokoon nähden.

Koskipuiston keskeiselle paikalle sijoittuvana rakennus on aivan liian massiivinen, ja aiempien linjausten mukaisten tarpeiden nähden turhan iso. Esittämäni 300 kerrosneliön rakennusoikeus olisi ollut riittävä ja aiempien linjaustemme mukainen.

Asemakaavamerkinnät ja määräykset kohdassa KL 12 käy selväksi, että liikerakennus on käyttötarkoitukseltaan määritelty nimenomaan ravintolaksi. Se ei tue alueen nykyisiä toimintoja (uimaranta, leirintäalue, ravintola), vaan muuttaa puiston nykyistä luonnetta ”kaupunkilaisten olohuoneena” ja virkistysalueena. Samalla se toiminnallaan ja sijainnillaan voi tuottaa häiriötä ja vaikeuksia leirintäalueen toiminnalle. Synergiaetuja toisenlaisella ratkaisulla olisi ollut saavutettavissa. Tässä ne eivät toteudu.

Uimarannan huolto, pukeutumis-, wc- ja muut sosiaalitilat ovat nykyisellään täysin ala-arvoiset.  Nyt hyväksytty vaihtoehto voi pahimmillaan viivästyttää uimarannan huolto-, pukeutumis- ja muiden sosiaalitilojen toteutumista useilla vuosilla eteenpäin. Se ei ole kaupunkilaisten edun mukaista.

Rovaniemi 20.5.2020

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s