Rovaniemi mukaan ”Rerussiviisas -kaupunki” verkostoon

Luonnonvarojen hupeneminen, väestönkasvu ja ilmastonmuutos pakottavat muuttamaan toimintaa yhä tehokkaammaksi ja vähäpäästöisemmäksi. Kierrätystalous, energiatehokkuus ja eri toimijoiden yhteistoiminta raaka-aineiden säästämiseksi tulee osaksi arjen ratkaisuja. Resurssien viisas käyttö on myös nousemassa eri alueiden ja maiden väliseksi kilpailuvaltiksi.

Suomi sijoittuu Euroopan ympäristöviraston tekemissä resurssitehokkuustarkasteluissa maanosan häntäpäähän. Käytämme materiaaliresursseja tuhlaavalla tavalla. Tällä menolla tarvitsemme 3,5 maapalloa elintapojemme ylläpitämiseen.

Vuonna 2013 Sitra käynnisti ”Resurssiviisas-alue” hankekokonaisuuden Jyväskylän kaupungin kanssa. Tuo pilottihanke päättyy nyt keväällä 2015.

Vuoden 2015 alussa Forssan, Lappeenrannan ja Turun kaupungit lähtivät mukaan laatimaan omaa tiekarttaa resurssiviisaaksi kaupungiksi vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on jätteetön, päästötön ja kestävä kaupunki.

Syksyllä 2015 Sitra yhdessä Motivan ja Sykkeen kanssa käynnistävät ”Resurssiviisas- palvelukeskuksen”, jonka vastuulle tavoitteen edistäminen siirtyy.

Me aloitteen allekirjoittajat esitämme, että Rovaniemi lähtee mukaan ”Resurssiviisas” kaupunkien verkostoon, ja ryhtyy laatimaan omia tavoitteita, toimenpiteitä ja tiekarttaa tavoitteena jätteetön, päästötön ja ekologisesti kestävä Rovaniemi vuoteen 2050 mennessä.

Panostaminen resurssien alueellisesti tehokkaaseen käyttöön lisää paitsi ekologista kestävyyttä, mutta tuo myös taloudellisia säästöjä ja hyötyjä sekä parantaa alueen sosiaalista hyvinvointia.

Aloite on Rovaniemen ilmasto-ohjelman strategian mukainen, ja edistää siinä esitettyjen tavoitteiden toteutumista. Samalla se vahvistaa Rovaniemi brändia ja imagoa. Rovaniemi on edelläkävijä ja vastuullinen toimija herkällä Arktisella alueella.

Valtuuston kokous 11.5.2015

Jaakko Portti

Puolestani aloitteen jätti Jaakko Huttunen, ja sen allekirjoitti pääosa osa Vasemmistoliiton valtuusoryhmästä.

Aloite hyväksyttiin.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s