Rovaniemi antaa oman ilmastolupauksen

screenshot-259
Ilmastolupauksen antaneet kaupungit Suomessa.

ALOITTEEN SISÄLTÖ

Esitämme aloitteessa, että Rovaniemen kaupunki antaa oman ”ilmastolupauksen”, että kaupunginjohtaja hakee mukaan ”kaupunginjohtajien ilmastoverkostoon”, antaa oman ilmastolupauksensa ja haastaa kaupunkilaiset mukaan ilmastolupaus-kampanjaan.

 ALOITTEEN PERUSTELUT

Rovaniemi on hyväksynyt oman ilmasto-ohjelman 28.11.2011. vuosille 2012 – 2020. Lisäksi on julkistettu ”Kaupunkilaisen ilmasto-opas”. Nämä eivät vielä riitä, vaan mukaan ”valtioiden lisäksi on saatava myös yritykset, aluehallinnot, kaupungit ja lopulta myös kansalaiset liikkeelle”. (kts. Ympäristöministerö)

Myrskyvaroitus ry:n kehittämä ilmastolupaus kampanja on kasvanut maailmanlaajuiseksi. Globaali kansalaisen ilmastolupaus julkistettiin New Yorkissa syyskuussa 2016 YK;n Climate Week –tapahtuman yhteydessä.

YK:n Nazca-portaalissa on tällä hetkellä päästövähennyslupauksia 1.122 yritykseltä, 263 sijoittajalta ja 425 kaupungilta. Suomessa oman ilmastolupauksen ovat antaneet Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Joensuu, Lahti, Lappeenranta, Tampere ja Oulu.  Rovaniemi puuttuu joukosta, vaikka Kaupungin ilmasto-ohjelman päätavoite on, että Rovaniemi on ilmastoasioissa maakunnan edelläkävijä.

Maamme kuuden suurimman kaupungin johtajat ovat perustaneet ilmastoverkoston (v. 2011), jonka tavoitteena on koota yhteen kaupunkien ilmastotekoja, etsiä uusia keinoja vähähiiliseen kaupunkikehitykseen ja jakaa hyviä käytäntöjä. Kaupungin edun mukaista on, että kaupunginjohtaja olisi siinä mukana.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on antanut oman ilmastolupauksensa, kuten myös monet muut julkisuuden henkilöt ja yhteiskunnalliset vaikuttajat.

Joensuun kaupunki kannustaa ja kerää kaupunkilaisten ilmastolupauksia ja – tekoja omilla kotisivuillaan. Saman tulisi olla mahdollista myös Rovaniemellä.

Aloite on kaupungin ilmasto-ohjelman mukainen, edistää sen tavoitteiden saavuttamista. Samalla se tukee kaupungin kansainvälistymistä ja matkailustrategian tavoitteiden saavuttamista.

Aloite vahvistaa myös kaupungin imagoa vastuullisena arktisena kaupunkina. Samalla se on osoitus siitä, että ”Rovaniemi on ilmastoasioissa maakunnan edelläkävijä”.                          

Valtuuston kokouksessa 19.9.2016

Kaupunki hyväksyi aloitteen..

lotvonen-ur-28-1-2017
Uusi Rovaniemi 28.1.2017

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frovaniemi.fi%2Fvideos%2F1617026848327105%2F&show_text=0&width=560

 

Lapin Kansa 26.1.2017

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s