Ei kategoriaa

Mihin Poromiehentien liikenne siirtyy?

Kirjoitukseni (UR 9.6.21) ”Keskustan liikennejärjestelmä on kokonaisuus” herätti Aino Lehtolan ja Esa Tikkalan kirjoittamaan vastakirjoitukset. Hyvä niin. On täysin oikein, että näistä keskustellaan avoimesti. Tässä vastaus molemmille..

Aino kysyy, onko suunnitelmassa ollut liikennelaskentaa? Kyllä on ollut, ja se on ollut myös kaikkien luettavissa. Laskelmat ovat olemassa sekä nykyjärjestelmän osalta, että toteutuksessa olevan uuden liikennejärjestelmän osalta. Esimerkiksi ”Rovaniemen tie- ja katuverkkosuunnitelma 2035” asiakirjassa on ennuste liikennemääristä keskusta-alueella (sivut 30 – 31).

Vanhan rautatieaseman ja Asemapäällikön talon kohdalla liikenne on nyt 1140 autoa vuorokaudessa. Sillan myötä se vähenee Poromiehentiellä molempien kohdalla -300 autoa vuorokaudessa. Tietysti asemarakennuksen päädyssä se sillan myötä lisääntyy. Asemamiehentalon kohdalla liikennemäärä on nyt 12.820 autoa vuorokaudessa. Sen osalta liikenne tulee kasvamaan kaikissa tapauksissa. Tämä Asemamiehentalo taitaa olla kaikkein lähimpänä vilkasta autoliikennettä ja on sijainniltaan kaikkein herkimmällä paikalla. Liikennemäärät ovat vuodelta 2017.

Aino laittaa sanoja suuhuni, että olisi jo olemassa ”maankäyttösopimus Railosta”. Ei ole olemassa, vaan asemakaavoitus on pantu vasta vireille syksyllä 2020. Maankäyttöön liittyvät sopimusasiat tulevat ajankohtaiseksi vasta kun kaava on saanut lainvoiman ja kohteella on aktiivinen toimija.

Tuttuun tapaansa Esa kirjoittaa, että ”Railon alue lahjoitettaisiin rakennusfirmojen voitontavoittelulle”. Tämä Railon kerrostalo on ollut keskustan osayleiskaavassa jo kauan. Olen toisenlainen vasemmistolainen ja toivon, että tulevaisuudessakin Rovaniemellä olisi paikallisia kannattavia rakennusyrityksiä.

Kirjoituksessaan Esa väittää, että ”perustelisin raskaan liikenteen käyttämän sillan tarvetta katsomon takaisten kerrostalojen tuotolla”. En minä niin kirjoittanut. Kyllä sillan tarve perustuu liikenteellisiin seikkoihin, jotka Esa itse kiistää jo otsikossa edes perustelematta sitä mitenkään.

Moitteen sanankin Esa kohdistaa, että esiintyisin liikennesuunnitelman konsulttina, enkä kuuntelisi kuntalaisia päätöksenteossa.  Väite on vailla totuuspohjaa. Olen reilusti ja aktiivisesti osallistunut tästä käytävään keskusteluun, esittänyt mielipiteeni ja perustellut sen. Oma mielipide pitää esittää omana, eikä julistaa henkilökohtaista mielipidettä kuntalaismielipiteeksi.

Lopuksi totean, että näissä Esan ja Ainon kirjoituksissakaan ei vastattu siihen, miten jo toteutuksessa olevaa keskustan katu – ja liikennesuunnitelmaa muutettaisiin, jos Ruokasenkadun silta siitä poistetaan. Se on aivan olennainen kysymys. Joko jatketaan päätettyjen suunnitelmien mukaisesti, tai työt pysäytetään ja laaditaan suunnitelmat uusiksi.

Jaakko Portti

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s