demokratia, erottaminen, kaupunginhallitus, kunnallishallinto, kuntavaalit

Miksi Portti ”ei ollut edes katuvinaan”?

Lapin Kansassa (24.3.2021) ns. alakertajutussa käsiteltiin Rovaniemen valtuuston kokousta tavalla, jota täytyy kommentoida. Siinä kirjoitettiin moittivaan tyyliin, että ”Portti ei ollut edes katuvinaan”.

Osallistuessani tutkintapyynnön tekemiseen käytin laillista oikeuttani luottamustoimessa. Siihen kuuluu myös harkinta kantelun, selvityspyynnön tai tutkintapyynnön tekemiseen. Harkintavalta ja samalla vastuu siinä on täysin minulla itselläni.

En ole koko tämän prosessin aikana pitänyt oikeana mediassa sekä kaupungin toimielimissä omaksuttua tulkintaa ja kertomusta siitä, että kyse olisi pelkästä kiusaamisesta, epäasiallisesta käyttäytymisestä luottamustoimessa tai perusteettomasta ilmoituksesta. Niissä on heti alusta lähtien itse asiasisältö sivuutettu täydellä ”radiohiljaisuudella”.

Kaupunginhallitus käynnisti (15.3) kuntalaissa tuntemattoman varoitusmenettelyn edes lukematta itse tutkintapyyntöä, vaikka juuri se oli syynä koko sanktioprosessiin. Sen sisältöön kaupunginhallitus perehtyi vasta myöhemmin, kun huomautin siitä antamassani selvityksessä. Samoin tiedotusvälineissä kirjoitettiin alusta lähtien tutkintapyynnön kohdistuvan pelkästään kaupunginjohtajaan, sen olevan turha ja kaupungin olevan ns. Kittilän tiellä. Sen vahvisti myös lehden tämänkertainen selviä virheitä sisältävä alakertakirjoitus. Minusta on tehty ”huonosti käyttäytyvä kiusaaja” pelkässä viikossa. PS. Olen toimittanut käyttöönne itse tutkintapyynnön.

Varoitusprosessin käynnistämisessä kaupunginhallitus sivuutti täysin hallintosäännön määräykset. Kokouskutsussa mainitsemattomat asiat otetaan käsittelyyn vain toimielimen yksimielisellä päätöksellä (150§) ja päätökset tehdään aina esittelystä (152§). Arviointikertomuksessa on aivan oikein ”kaivattu ryhtiä kaupungin päätöksentekoon”.

Kuntalaissa tällaisia varoitusmenettelyjä yksittäisiä luottamushenkilöitä kohtaan ei ihan oikeutetusti ole. Toimielimien ”omat toverituomioistuimet” eivät ole oikea tapa ratkoa toiminnallisia erimielisyyksiä, vaikka ne olisivatkin kätevä keino hiljentää luottamushenkilöt porukalla sovittuun ruotuun.

En suostu ottamaan vastaan lehden minulle tyrkyttämiä moitteita ja konnan viittaa. Katuminen tulee aina sisältä ja aitona, ei koskaan ulkopuolelta syötettynä ja epäaitona. Luottamustoimessani olen tehnyt virheitäkin, mutta tässä kyseisessä tapauksessa motiivini on selvä. Kuntalaisilla on oikeus tietää – siitä mitään salaamatta ja siihen mitään lisäämättä. Jatkostani päätösvalta on kaupunkilaisilla.

Jaakko Portti

kaupunginvaltuutettu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s