asuminen, eriarvoisuus, kaavoitus

Vastine elinvoimajohtaja Kujalalle

Kirjoitit Lapin Kansaan 6.3.21 mielipidekirjoituksen ”Ei heikennys, vaan parannus”.  Kirjoitustasi täytyy nyt kyllä hiukka kommentoida.  Olen samaa mieltä siitä, että lautakunnan tuorein päätös on parannus eikä heikennys aikaisempiin lautakunnan päätöksiin verrattuna. Hyvä ja oikein se ei silti ole vieläkään

Olen ollut teknisen lautakunnan jäsen vuodesta 2004 lähtien. Näitä parannuksia aikaisempiin tiepäätöksiin ovat olleet mm. luopuminen kolmen vakituisen asukkaan vaatimuksesta ja sen hyväksyminen, että ”yhden vakituisen asukkaan” vaatimus riittää. Parannus on myös 50 metrin omavastuuosuuden poistaminen jokaiselta asukkaalta.

Myös avustettavaa rahamäärää on nostettu 700 euroon ja 400 euroon. Rajana on 0,5 kilometriä. Silti se on edelleen vähemmän kuin esim. Kittilässä jossa se on 1250 euroa tai Kemijärvellä, jossa avustussumma tiekunnille on 1000 euroa kilometriltä, ja avustussumma sopimus- ja pihateille triplattiin 900 euroon kilometriltä (LK 30.4.2020).

On lain mukaan oikein, että Rovaniemi tekisi päätöksen teiden kunnossapidosta täysin yksityistielain kirjaimen mukaan. Samalla Rovaniemi voi kuitenkin tehdä päätöksen lain tulkinnan mukaan. Kumpikaan päätösvaihtoehto ei olisi väärin tai lainvastainen. Yksityistielain 84 § antaa kunnalle varsin laajan päätösvallan määrättyjen reunaehtojen puitteissa.  Maalaiskunnan ja kaupungin yhdistymissopimus on tällainen erityinen paikallinen reunaehto.

Rovaniemelle paras yksityistieratkaisu on se, että kaupunki hoitaa kustannuksellaan kaikki alueensa tiet, joiden varrella on yksikin pysyvästi asuttu kiinteistö ja joista maksetaan vakituisen asunnon kiinteistövero. Se ei ole pelkkä kustannuserä vaan myös resurssierä, joka antaa mahdollisuuksia enemmän kuin tuo kustannuksia.  Se vähentää byrokratiaa ja erillisratkaisujen tarvetta. Niitä erillisratkaisuja tulee väkisinkin päätettäessä omien teiden ja sopimusteiden osalta avustuksista. Samoin ”muu peruste” (turvallisuus, sosiaaliset syyt) tulevat ratkaistaviksi.

Kuusamossa yksityisteitä on tarkasteltu niiden matkailullisen merkityksen kautta. Matkailukaupunki Rovaniemi ei ole tehnyt vastaavaa tarkastelua. Ydinkaupungin ulkopuolisella harvealueilla noin 500 yrityksellä on osoite. Hirvaalla on muun muassa 32 yritysosoitetta ja Kivitaipaleella 20. Yritysvaikutusten arviointi (YVA) on täysin suorittamatta tässä yksityistiepäätöksessä. Kittilä otti Levillä Tunturitien kaavaan ja takaisin kunnan hoidettavaksi. Samalla avautui mahdollisuus kaavoittaa loma-asutusta koko tien varrelle.

Kirjoituksessasi sivuutat monta keskeistä ongelmaa, joita tässä yksityistiekeskustelussa on nostettu esille. Miten ratkaistaan maalaiskunnan ja kaupungin yhdistymissopimuksen kohta, jossa maalaiskunnan teiden hoitovastuu siirtyi uudelle kaupungille. Onko kyseessä pelkkä ilmoitusasia, että pitää perustaa tiekunta. Tien ylläpitäjä vastaa siitä, että se on turvallisesti liikennöitävässä kunnossa. Tiekuntien pitää ottaa siihen vastuuvakuutus, mutta kaupungin katujen osalta sen on ottanut kaupunki. Miten tiekunnilta onnistuu tienhoidon kilpailutus?

Avoimia kysymyksiä on monia, joista yksi merkittävin on miksi päätösesityksessä annetaan virheellinen kuva siitä, että Kylien kehittämisjaoston yksimielinen kanta olisi otettu siinä huomioon? Käytännössä se on tekstissä mainintana ja sen huomioiminen on sivuutettu määrärahaan vedoten. Toteutuuko tässä kuntalain mukainen päätösesittely?

Kylien kehittämisjaosto edustaa koko sitä 10.000 asukkaan aluetta, jossa oikeus kunnan lakisääteisten palvelujen yhdenvertaiseen saamiseen voi vaarantua siksi, että asutaan yksityisteiden vaikutuspiirissä. Ollaanko nyt ihan varmoja siitä, että tiepäätöksen johdosta ei synny laittomia tilanteita palvelujen saatavuudessa? Onko ihan varmaa että kylien kehittäminen ei tyrehdy siihen, että se samalla tuo lisävelvoitteita, joita halutaan välttää?

Jaakko Portti

valtuutettu, elinvoimalautakunnan jäsen (vas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s