Ei kategoriaa, kunnossapito

Rovaniemen yksistyisteiden avustusperiaatteet

Kaupungissa on väännetty yksityisteiden käytännöistä liki puolistoistavuotta. Valmista ei näytä syntyvän vieläkään. 26.1. 2021 elinvoima jälleen käsitteli avustuskäytäntöjä, ja päätti äänestellen.

Muutosesityksemme oli kylien kehittämisjaoston lausunnon mukainen. Aarne Jänkälä esitti Mikko Lempiäisen ja minun kannattamana seuraavaa:


Elinvoimalautakunta päättää, että Rovaniemen kaupunki hoitaa omalla kustannuksellaan ja vastuullaan kaikki yksityistiet ja niiden kunnostustoimenpiteet nykyisen käytännön mukaisesti (tien vaikutuspiirissä on vähintään yksi vakituisesti asuttu kiinteistö) (kunnossapito 5.1 kohdan mukaan), vaihtoehtoisesti tiekunta voi valita rahallisen avustuksen.

Hävisimme äänestyksen 7 – 3. Jätimme alla olevan eriävän mielipiteen ELINVOIMALAUTAKUNNAN päätökseen yksityisteiden avustusten myöntämisperusteista.

Yhdenvertaisuuden toteutuminen kunnan palvelujen tuottamisessa on keskeisimpiä periaatteita. Yhdenvertaisuus niissä on pääperiaate, ja siitä poikkeaminen edellyttää aina yhdenvertaisuuden toteutumisen tarkastelua.

Asuminen asemakaava-alueella tai sen ulkopuolella (ei asemakaava-alue) ei kategorisesti tarkoita sitä, että kuntapalveluja voidaan tuottaa eri perustein.

A) Elinvoimalautakunnan päätös 26.1.2021 § 8 asettaa kuntalaiset eriarvoiseen asemaan asuinpakkansa perusteella. Se on yhdenvertaisuuslain vastaista.

B) Lautakunnan päätöksessä ei tosiasiassa ole huomioitu Rovaniemen kylien kehittämisjaoston lausunnon sisältöä, vaikka päätösesityksessä niin mainitaankin.

C) Lautakunnan päätös ei täytä kaupungin ja maalaiskunnan yhdistymissopimuksen ehtoja ja kirjausta. Siinä yleiskaava-alueiden vaikutuspiirissä olevien teiden kunnossapito siirtyi uuden Rovaniemen tehtäväksi.

D) Lautakunnan päätöksessä eripituisten yksityisteiden kunnossapito/avustukset eivät ole yhdenvertaisia keskenään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s