Ei kategoriaa, Liikuntapalvelut

Yhteinen uimahalliratkaisu, vai kaksi erillistä?

Tämän vuoden elokuussa Kuopioon valmistui allaspinta-alaltaan Suomen toiseksi suurin uimahalli. Sen kävijätavoite on 350.000 uimaria vuodessa. Se hyödyntää vedenlämmityksessä sitä hukkalämpöä mikä syntyy viereisessä jäähallissa luistelujään jäädyttämisestä. Säästöt ovat miljoonaluokkaa tässä Kuopion tapauksessa. Miksi noita säästöjä ei syntyisi vastaavasti Rovaniemellä?

Kuopion torilta Niiralan kaupunginosassa sijaitsevaan uuteen uimahalliin on matkaa 1,7 km, vajaa 20 minuuttia kävellen. Rovaniemellä Lordiaukiolta Santa Sportiin matkaa on 2,1 km kävellen, pikkusen yli 20 minuuttia ajallisesti. Paikallisbussi (nro 10) kulkee yhdeksän kertaa vuorokaudessa Urheiluopiston ohi, ja pysäkki on kadunvarressa siinä heti alapuolella 50 metrin päässä pääovesta.

Miksi Kuopiossa Niiralan kaupunginosassa sijaitsevaan uimahalliin kulkeminen ei ole ongelma, mutta Rovaniemellä vastaava kulkeminen Ounasvaaran kupeeseen olisi ongelma, vaikka yksikään urheiluopisto Suomessa ei ole niin lähellä kaupunkikeskustaa, kuin Lapin Urheiluopisto.

Rovaniemellä synergiaetuja yritetään hyödyntää niin, että ne oletettavat synergiahyödyt olisivat mahdollisimman erillään toisistaan. Jäähallin ja uimahallin yhteistä energiahyötyjä ei voi toteuttaa, jos ne sijaitsevat erillisillä alueilla kaukana toisistaan. Samoin Urheiluopiston uimahalliongelmaa ei voi ratkaista missään muualla, kuin Ounasvaaralla Urheilupiston lähellä ja sen yhteydessä.  Rahaa palaa tässä ”ees-taas”-päättämisessä.

Kaupunkikonsernin ja kuntalaisten kannalta näyttää valitettavasti siltä, että optimaalista yhteistä ratkaisua ei synny, vaan syntyy kaksi erillistä ratkaisua. Se on liikuntapalvelujen kannalta onneton lopputulos, ja me kuntapäättäjät olemme siinä vastuullisia. Pahimmassa skenaariossa uimahallipalveluja kaupunkiin tarjoamaan jää vain kaksi pientä hallia tai pelkästään Vesihiisi. Sen tilat ja allaspinta-ala eivät riitä mitenkään täyttämään sitä tarvetta, joka kaupungissa jo nyt on.

Jaakko Portti

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s