Ei kategoriaa, kuntapalvelut, kuntatakous

Pitäisikö kaupungin talousarvion laatiminen miettiä uusiksi?

Rovaniemen kaupungin talousarvio on valmisteltu niin, että kaupunginhallitus päättää ensin raamin, mihin kunkin lautakunnan pitäisi oman toimialansa kohdalla pyrkiä ja tuottaa palvelut sen puitteissa. Pääseekö vai ei? Toimeksiannoksi tässä tulee tosiasiallisesti annettuun raamiin pääseminen, eikä itse toimialan todelliset palvelutarpeet.

Minusta tällainen valmistelun lähtökohta on huono. Tämmöisessä laatimisjärjestyksessä asiantuntijalautakunta suuntaa huomionsa väärin. Siihen, miten annettuun raamiin päästäisiin eikä siihen, mitkä olisivat kyseisen toimialan ja lautakunnan todelliset tarpeet ja hyödylliset tulokset?

Valmistelussa se tarkoittaa sitä, että esittelevä virkamies laskee ja katsoo millä leikkauksilla lautakunta voisi annettuun raamiin päästä? Virkamies toimii sinänsä oikein, kun hän näin esittää, millä toimilla annettuun raamiin päästäisiin. Toimialan tarpeet jäävät tämmöisessä logiikassa toissijaisiksi, eikä esitys ole paras mahdollinen.

Virkamiesesityksestä puuttuu täysin poliittinen harkinta. Virkamies laatii esityksensä aina virkavastuulla, mutta päätöksen tekee aina poliittinen luottamushenkilöorganisaatio, ellei se ole jo luovuttanut omaa päätösvaltaansa virkamiesten käytettäväksi. Silloin lautakunta ei kyllä käytä sitä päätösvaltaa, joka sille kuntalain mukaan kuuluu, vaan jättää sen näin käyttämättä ja luovuttaa sen virkakunnalle käytettäväksi, jolle sen kuntalain mukaan ei pitäisi edes kuulua.

Otan esimerkin. Kyläkoulujen ja kirjastojen lakkauttamisessa A. Lassila osoitti aivan oikein, millä toimilla lautakunta pääsisi annettuun raamiin. Se on hänen tehtävänsä ja siitä hänelle maksetaan, mutta päätöksen tekevät aina poliittisin perustein valitut luottamushenkilöt.

Miten tämän talousarvion laatimisen pitäisi sitten mennä?  On kaksi tietä. Joko lautakunnat ensin esittävät omat esityksensä, ja kaupunginhallitus vastaa niihin. Tai sitten kaupunginhallitus esittää oman esityksensä, ja lautakunnat ilmoittavat tarpeensa.  Molemmissa lähtökohdissa annettu raami ja talousarvion laatiminen ovat aina vuorovaikutusprosessi, ei määräys päätyä leikkauksilla annettuun raamiin. Mikäli tästä luovutaan ja tyydytään annettuun, niin samalla luovutaan oikeudesta tehdä poliittinen päätös esittelijän päätösesitykseen.

Minusta kaupunginhallitus voi edelleen antaa lautakunnille ”alustavan raamin”, mutta se on kyllä vasta vain keskustelunavaus asiantuntijalautakuntien suuntaan.  Se ei voi olla ehdoton raami, mihin lautakuntien vain laskennallisesti tulisi päästä. Sellainen olisi luonteeltaan vain ”leikkurigiljotiini”, eikä hyvää talousarviovalmistelua.

 

Jaakko Portti

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s