Ei kategoriaa, koulutuspalvelut, Rovaniemi

Lautakunnalla ei ole toimivaltaa kaupunkistrategian mitätöimiseen

 

Vikajärven koulu
Vikajärven koulu

Hyväksymässämme Rovaniemen kaupunkistrategiassa vuoteen 2025 on kirjaus siitä, että ”aluelautakunta-alueilla” tuotetaan perusopetuspalveluja. Mitään aluetta strategiassa ei ole rajattu pois niin, että jollain alueella ei tuotettaisikaan perusopetuspalveluja. Nyt esim. Sodankyläntien alueella tuo perusopetuspalvelujen tuottaminen loppuisi kokonaan. Se ei ole hyväksymämme kaupunkistrategian mukainen tulos.

Kaikissa viidessä palvelukylässä on tällä hetkellä koulu, ja niissä on tuotettu perusopetuspalveluja. Tässä sivistyslautakunnan päätöksessä otetaan nyt ensimmäistä kertaa kanta siihen, että palvelukylän koulutuspalvelujen loppumisella se palvelu poistuisi koko palvelukyläalueelta. Vikajärven palvelukylä on tuottanut palveluja kaikille alueen yhdeksälle kylälle.

Tällainen muutos palvelujen tuottamiseen on vaikutuksiltaan sellainen, että se vaatii kyllä koko valtuuston kannan. Sivistyslautakunta ei ole sellainen päätöksentekoelin, että sillä olisi toimivaltaa mitätöidä kaupunginvaltuuston hyväksymä strateginen linjaus ja tavoite siitä, että ” ”aluelautakunta-alueilla” tuotetaan perusopetuspalveluja.

Palvelukylien kykyä toimia monipalvelukeskuksina tulee päinvastoin edelleen kehittää ja niiden toimintakykyä vahvistaa.  Useat palvelukyllä tuotetut palvelut ovat lakisääteisiä, esim. varhaiskasvatuspalvelut, koulutuspalvelut, vapaa-ajan palvelut, perhe- ja sosiaalipalvelu, ikäihmisten palvelut, terveyshuollon palvelut, elinkeino- ja työllisyyspalvelut ja ympäristövalvonta. Näiden toteutumista kehittää ja valvoo Kylien kehittämisjaosto.

Julkisuudessa on kyseenalaistettu näiden kolmen koulun nykyiset kustannuslaskelmat ja mahdollisesti lakkautuksella saatavat säästöt, siksi että on hyvä kun kaupunginhallitus käyttäisi asiassa otto-oikeutta.

 

Jaakko Portti

kaupunginvaltuutettu (vas.)

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s