Ei kategoriaa, kuntavaalit, Rovaniemi, terveysaerot, terveyskeskusmaksu

Terveyskeskusmaksun vastustaminenko populismia?

ivalon-sairaala
Ivalon vanha kunnansairaala

”Ilmaisia terveyspalveluja ei ole”. Perusterveydenhoito maksaa, mutta sairaudenhoito se vasta maksaakin. Minulle on väitetty, että terveyskeskusmaksun poisto on humpuukia ja kallista puuhaa. Ei ole. Mutta se on kallista, kun perusterveydenhoito pannaan ”maksumuurin” taakse.

Pienituloiset työelämän ulkopuolella olevat joutuvat maksamaan terveyskeskusmaksut ja niiden korotukset, kun vakinaisessa työsuhteessa olevat käyttävät työterveyshuollon maksuttomia palveluita. OECD:n vertailussa kansalaisten omavastuuosuus terveyspalvelujen kustannuksista on Suomessa muita maita suurempi. Se on haitallista. Käytäntö lisää terveydenhoitokustannuksia sekä terveyseroja. Pienituloisin väestönosa elää keskimäärin 6 vuotta lyhyemmän elämän, kuin hyvätuloisin väestönosa. Jälleen väärin.

Suomeen rakennettiin perusterveydenhuolto aikana, jolloin varallisuutemme oli tuntuvasti nykyistä alhaisempi. Kunnanlääkärijärjestelmästä tuli terveyskeskuksia. Käynnistä veloitettiin kuusi markkaa. Käynnit tulivat maksuttomiksi vuonna 1981, ja jälleen maksullisiksi lamavuonna 1993. Perusteena tuolloin oli vähentää turhia terveyskeskuskäyntejä sekä täyttää tyhjenevä kunnan kassa. Onko se maksumuurista täyttynyt?

Terveyskeskusmaksun keräämiseen menee noin 30 % sen tuotosta, se kattaa esim. Helsingissä 0,2 % kaikista kaupungin terveydenhoitomenoista. Koko maassa terveyskeskusmaksun poisto maksaa 40 milj. euroa, eli kolme miljoonaa vähemmän, kuin ”energiasyöpölle” teollisuudelle maksettava energiatuki. Sitä ei edes tarvita toteaa teollisuus itse. Arvovalinnan paikka.

Tutkimusten mukaan 70 % suomalaisista on valmiita korottamaan jopa veroja, että verovaroin kustannettu kunnolla toimiva terveydenhuolto tulisi todelliseksi. Helsinki poisti terveyskeskusmaksun vuonna 2013. En ole huomannut, että poiston johdosta kuntaveroa olisi siellä nostettu. Tuskin perusterveydenhoito on siellä kalliimpaakaan tai halvempaa sen vuoksi, että kustannusten kattamistapaa on muutettu. Siitähän maksun poistossa on kyse. Ja siitä, että palvelu ei ole kenelläkään ”maksumuurin” takana.

Terveyskeskusmaksujen poistaminen kokonaan on tasa-arvoa edistävä ja byrokratiaa vähentävä askel myös Rovaniemellä. Se on täysin mahdollista.

screenshot.431

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s