Ei kategoriaa, Some, sosiaalinen mendia

“Lööppijulkisuus” koukuttaa

Poliitikon pitää olla esillä “ollakseen olemassa”. Aikoinaan Väinö Leskinen kompuroi julkisuuden kanssa niin, että lopulta hän totesi: “Pääasia, että edes nimi on oikein kirjoitettu”. Nyt on #SoMe (twitter, facebook, instagram yms). Onko siis nyt paremmin?

Viikonloppuna postasin @Inarin kansalaiskanava`lle kirjoituksen “Hurahtikohan tämä ”lööppijulkisuus” kansanedustajalla nyt hieman karille?” Eräs kommentoija väitti, että minulla olisi “antipatiaa” kansanedustajaa kohtaan. Ei ollut eikä ole. Minusta vaan olisi kovin viisasta jättää osa rähinöistä sivuun.

Politiikan tekotapaa ja sisältöä on oikeus arvostella, mutta karvalakin mallia ja henkilöä itsessään ei. Samalla äänestäjillä on oikeus tietää, mihin politiikko politiikkansa perustaa ja mitä lähteitä käyttää.

Viikonloppuna kyseisellä kansanedustajalla oli päällä samanaikaisesti kolme erillistä kähinää. Tämä boikottikähinä Utsjoella. Maailmanlaajuinen naisten marssi ja kolmantena kähinä moottorikelkkaveron “isästä”. Boikotti ja kelkkaverokähinään en tässä puutu, koska toinen on vasta alkutekijöissään, ja toinen jatkuu ilmeisesti kantelulla Julkisen Sanan Neuvostoon (JSN).

Tämä “naisten marssi” case on mielenkiintoinen, ja sen yhteydessä täytyy kyllä kysyä. Miksi edustaja käytti lähteinä konservatiivisia “alt-right”-liikkeen vaihtoehtomedioita (thegatewaypundit.com ja milo.yiannopoulos.net), joilla on kytkökset Steve Bannonin Breitbart mediaan. Se on melkein sama asia, kuin käyttäisi luotettavana lähteenä MV-lehteä.

Naiset edustaja ainakin siinä suututti niin maan perusteellisesti, että muuan otsikoi kirjoituksensakin: “Epäonnea poliittiselle urallesi…”. Oliko edustajan twitter- postaus ja käytetyt lähteet virheitä, vai täysin tietoisia valintoja. Väitän, että tietoisia. Halu herättää keskustelua. Onnistunut herätys, mutta siihempä se jäikin. Tulos oli herättäjän kannalta kehno. Sen voi jokainen katsoa keskusteluketjusta.

Yleisemminkin on kysyttävä, kuinka hyvin räväkkä otsikointi, vastakkainasettelu ja tietoinen provosoiminen herättävät hedelmällistä ja lähentävää keskustelua. Väitän, ettei herätä, vaan seuraus on pikemminkin päinvastainen. Vastakkainasettelu kasvaa ja poterot syventyvät.

Ei tartte olla jokapaikan kränä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s