energiapolitiikka, ydinvoima

Riskipeli kuntalaisten rahoilla kasvaa

Fennovoiman Hanhikivi hankkeesta Valio vetäytyi jo vuonna 2015. Nyt Fennovoiman suurin omistaja Voimaosakeyhtiö SF on nyt hävinnyt kanteen Keskon tytäryhtiö Kestraa vastaan, jonka vetäytyminen hankkeesta on näin selviö. Se tarkoittaa, että hankkeen 7 miljardin euron rahoituksessa on 280 miljoonaan euron aukko. Jos paikkaajaa ei tule, jakautuu vastuu sen täyttämisestä nyt muille osakkaille.

Näin myös kuntien energialaitosten 33 % omistusosuuden riski kasvaa. Omistuksen 60 % kotimaisuusaste on enää vain ”siinä ja siinä”.

Jos Suomeen halutaan ydinvoimarakentamiseen myös jatkossa uskottavia sähkömarkkinayrityksiä, niin käy yhä väistämättömäksi luoda takuuhinta- eli syöttötariffijärjestelmä myös ydinvoimalle. Britanniassahan sellainen jo on. Näin arvioi Aalto yliopisto.  Yksityinen pääoma ei näytä enää luottavan ydinvoimarakentamiseen. Miksi?

Kun näin on näreet, niin samalla on kyllä kysyttävä, kuinka mielekästä kuntien energialaitosten on olla mukana hankkeessa, josta yksityinen pääoma vetäytyy? Pelataanko kuntalaisten rahoilla liian suurta riskipeliä, joka pahimmassa vaihtoehdossa tulee suoraan kuntalaisten maksettavaksi?

Ydinenergian osuus energiatuotannossa on niin merkittävä pitkälle tulevaisuuteen, että sitä ei epävarmoilla hankkeilla ja ratkaisuilla ole syytä vaarantaa.

Julkaistu: Lapin Kansa 18.1.2017

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s