Ei kategoriaa

Minua muuten kyrsii

Minua muuten kyrsii. Minun ikäiset vanhat jäärät. Luulemme tietävämme kaiken. Siinä rivissä ”Golgatalla” me julistetaan vaihtoehdotonta ainoaa oikeaa ja järkevää politiikkaa, jolle ei muka ole vaihtoehtoja. On niitä.

Olemme muka tienneet sen saman asian jo koko ikämme – omasta mielestämme. Ainoa viisaus ja ainoa linja on se, jonka me itse sanomme, vaikka koko ikämme olemme itse vain saaneet nauttia niistä uudistuksista, joita itse emme ole rakentaneet, vaan meidän vanhempamme.

Näitä ovat lapsilisät, peruskoulu, terveydenhoito, päivähoito, vanhuspalvelut yms. Meillä on ollut tessit työn varalta, työterveyshuolto kolotuksen varalta, työttömyyskorvaukset työttömyyden varalta, eläkejärjestelmä hengissä pysymisen varalta jne.… Esivanhemmillamme näitä ei ollut, ja tuleville sukupolville ne ovat meidän jälkeen liian kalliita.

Ite äänestäisimme pressaksi vieläkin Kekkosta, jos hän eläisi. Väyrystähän ainakin me lappilaiset pidämme vieläkin aina oikeassa olevana, vaikka hän itse on tunnustanut ainakin kerran erehtyneensä, ja tunnusti, että hän oli silloinkin väärässä.

Tänään me itse olemme niin noloja, että pihiyttämme säremme valmiit rakenteet omilta lapsiltamme ja vanhemmiltamme. Itseltämme niitä emme säre. Tarvitaan kuulemma rakenneuudistus kaikkeen siihen, mitä on jo rakennettu, ja uudelleenrakentakaa itse omanne, vaikka itse emme edes omaamme ole rakentaneet. Miksi?

Samalla kuitenkin huudamme kurkku suorana, ettei saa elää tulevien sukupolvien kustannuksella ja maksettavaksi, vaikka itse olemme eläneet edellisten sukupolvien luoman työn tuloksilla, emme omillamme.

Sitte me moitimma omia jälkeläisiä siitä, että niille on kaikki rakennettu valmiiksi, ne on vegaaneja, ovat huolissaan ilmastomuutoksesta, ovat huolissaan merten saastumisesta muovilla, haluavat eettistä ruokatuotantoa, hyväksyvät homoavioliitot, haluavat luomua, ovat globaalisti solidaarisia, vaikka meille se rajoittui vain naapurikylään jos sinnekkään jne…

Maailman sodat, katastrofit, ihmisten hädät, luonnonmullistukset, kaikki tapahtumat on jokaisella olohuoneen nurkan töllöttimessä heti, eikä viikkojen päästä. Niistä kuulemma ei saisi olla huolestunut, ettei vahingossakaan kuviteltaisi, että tämä tellus on se ainoa yhteinen paikka, jossa me yhdessä asumme.

Noin ei saisi ajatella. vaan kattoa vain sitä MTV3 alapalkkia, jossa kerrotaan minkä firman osakekurssi tänään on noussut ja minkä laskenut, miten valuuttakurssit kehittyvät, ja miten euriborkorot kehittyvät?

Julkaistu: Lapin Kansa 8.10.2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s