Ei kategoriaa, päivähoito, varhaiskasvatus

Rovaniemi halusi paikalliset palvelumarkkinat. Saiko se niitä?

Vuonna 2014 kirjoitin ”Minne menet Rovaniemen päivähoito?” (UR 15.1.) Kasvavaan päivähoidon tarpeeseen ryhdyttiin vastaamaan kotihoidon kuntalisällä ja palvelusetelin avulla yksityisiltä palveluntuottajilta. Onko tulos ollut toivotunlainen ja tavoiteltu?

Rovaniemen palveluhankintastrategiassa määritellään, että ”Kaupungin on tarkoituksenmukaista tukea omalla palveluhankintastrategiallaan ja palveluohjauksellaan monipuolisten palvelumarkkinoiden syntymistä.  …kaupunki luo elinkeinopolitiikan avulla toimintaedellytyksiä palveluyritysten syntymiselle ja kehittymiselle” (sivu 5).

Myös Lapinradion jutussa (18.4.2013) kaupungin tavoitteena oli houkutella uusia päiväkotiyrittäjiä, säästää kustannuksissa ja lisätä vanhempien valinnanvapautta. Perhepalvelujohtaja ilmaisi tavoitteen selvästi: Jatkossa kaupunki haluaa ostaa uudet päivähoitopalvelut nimenomaan yksityisyrittäjiltä sen sijaan, että se laajentaisi tai rakentaisi itse uusia päiväkoteja”.

Tuolloin paikallisten päivähoidon tuottajien piirissä tapahtui jo liikehdintää ja mietittiin tulevaisuutta. Suurimpana huolena oli palvelusetelijärjestelmä ja sen arvon suuruus. Pystyykö sen avulla tuottamaan päivähoitopalveluja taloudellisesti kannattavasti? Oulussa sen nostamiseksi kerätään jo adressia (Kaleva 26.3.2016). Huoli myös täällä on aiheellinen. Hilkan-talo lopettikin päiväkotitoimintansa keväällä 2014, jossa yhtenä syynä oli juuri tuo palvelusetelijärjestelmä. Saman vuoden syksyllä oululainen Coronaria Hoitoketju Oy rakensi ensimmäisen Touhulan Vennivaaraan.

Epäilin tuolloin, että kaupungin säästötavoitteet päivähoidon kustannuksissa revitään paikallisten hoivayrittäjien selkänahasta. Päivähoitolain mukaisten palvelujen tuottaminen kannattavasti vaarantuu. Kysyin myös, onko Rovaniemi omilla toimillaan lisäämässä päivähoidon ”bisnesmäisyyttä”, ja ajamassa omia alueen yksityisiä päivähoidon tuottajia yhä ahtaammalle?

Näin on tapahtunut ja epäilykseni käynyt toteen. Yksityisiä päiväkoteja Rovaniemellä on nyt 13 ja yksityisiä perhepäivähoitajia kaksi. Touhuloita on kahdeksan, ja kaavailuissa on vielä kaksi. Viisi niistä on ostettu paikallisilta päiväkotiyrittäjiltä ja kolme rakennettu itse. Kaupungin omia päiväkoteja on 31 ja lisäksi kunnallisia perhepäivähoitajia.

Tämän vuoden alussa Touhula päiväkotien osake-enemmistö myytiin ruotsalaiselle pääomasijoitusyhtiölle, ja nykyiset omistajat jäivät vähemmistöosakkaiksi. Kauppa on osoitus suomalaisen varhaiskasvatuksen murroksesta, ketjuuntumisesta ja keskittymisestä. Monikansalliset yritykset ovat haistaneet mahdollisuuden menestykselliseen liiketoimintaan varhaiskasvatuksessa. Väitän, että myös paikalliset palvelumarkkinat tulevat jatkossa keskittymään vahvasti ulkomaisen toimijan käsiin. Sätin tuoton laskevat sijoittajat muualla, mutta eivät yrittäjät Rovaniemellä. Tätäkö kaupunki halusi ja tavoitteli?

Oulussa yksityinen varhaiskasvatus kattaa jo lähes 40 % päivähoitopaikoista. Rovaniemen tavoite on samaa suuruusluokkaa. Päivähoidon kokonaistarve ei kuitenkaan kasva samassa tahdissa. Se tarkoittaa sitä, että omaa tarjontaa täytyy ajaa alas, sulkea päiväkoteja, vähentää omaa työvoimaa ja aktiivisesti luoda tilaa yksityisille toimijoille. Paikallisille yrittäjille vai maanlaajuisille ketjuille? Karinrakan päiväkoti suljetaankin kesällä 2016. Miten, milloin ja miksi syyksi ilmoitettu ”lapsiryhmien liian vähäinen määrä” on syntynyt?

Toiminnan siirtämisessä yksityisen ketjun hoidettavaksi ”palveluseteli” on ollut erinomainen työkalu. Pörssitiedotteessaan Coronaria ilmoittaa suorasukaisesti, että suurin osa Touhuloiden toiminnasta perustuu ”palvelusetelimalliin”. Miten kaupunki tosiasiassa pystyy valvomaan yksityisen osakeyhtiön rahavirtoja, toimintaa ja laatua, jonka palvelujen käyttöä se kuitenkin tukee verovaroin.

Demokraattinen päätöksenteko ja yhteiskunnallinen valvonta ainakin vähenevät. On myös kysyttävä kaupunkilaisten veroeurojen perään, ja niiden valumiseen ulos paikallistaloudesta.  Konsernirakenne mahdollistaa laillisen ja aggressiivisen verosuunnittelun. Tätä työkalua paikallisilla palveluyrittäjillä ei ole. Tässä kaupunki kyllä potkii omaan nilkkaan.

Varhaiskasvatuksen siirto omalta tuotannolta palvelusetelivetoiseksi jatkuu. Kaupunginhallitus 29.3.2016 § 120 (liite 4) on vuokrannut tontin Suomen Hoivatilat Oy:lle Saarenkylään os. Ritarinne 12. Tontille rakentuu mittatilaustyönä päiväkotirakennus. Koulutuslautakunta oli jo aiemmin 28.5.2015 § 61 päättänyt siirtää kaupungin omat – Mäkirannan, Saarenhelmen ja Ritarin päiväkodit – elokuusta alkaen palvelusetelille.  22.10.2015 § 120 koulutuslautakunta valitsi kilpailutuksella palveluseteliyrittäjäksi paikallisen Kotola Oy:n, mikä itsessään kuitenkin on myönteistä.

Käytetyt linkit ja lisälukemista:

 1. Jaakko Portti 11.1.2014. Minne menet Rovaniemen päivähoito?
 2. Rovaniemen kaupunki. Palveluhankintastrategia.
 3. Lapinradio 18.4.2013. Rovaniemi haalii päiväkotiyrittäjiä.
 4. Rovaniemen kaupunki. Päivähoidon yksityiset palvelusetelituottajat.
 5. Lapinradio 18.3.2016. Touhula-päiväkodit Rovaniemellä ulkomaiseen omistukseen.
 6. Rovaniemen kaupunki. Kaupungin omat päiväkodit (karttapalvelu).
 7. Jaakko Portti 18.3.2016. Rovaniemen Touhulat ulkomaiselle rahastolle.
 8. Kaleva 19.3.2016. Yksityinen päivähoito yleistyy suurissa kaupungeissa – Oulussa osuus jo yli kolmannes.
 9. Coronaria 10.3.2016. Touhula Varhaiskasvatus Oy:n omistuspohja laajenee – EQT pääomistajaksi
 10. Kansan Uutiset 10.10.2015.Varhaiskasvatuksen miljoonabisnes kierrättää verovarat pääomasijoittajille.
 11. Suomen Hoivatilat Oy. Kotisivu.
 12. Kotola Oy Kotisivu
 13. Rovaniemi kaupnginhallituksen kokous 29.3.2016 § 120
 14. Suomen Hoivatilat Oy:n tonttihakemus. KH:n kokous 29.3.2016 (liite 4)
 15. Rovaniemen koulutuslautakunnan päätös. KH:n kokous 29.3.2016 (liite 1)

 

Julkaistu: Kansan Tahto 5.4.2016, Lapin Kansa 6.4.2016 ja Uusi Rovaniemi 9.4.2016

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s