demokratia, hyvinvointiyhteiskunta, kansalaiskeskustelu

Mikä Suomessa mättää? Hieman ristiriitaista.

Taloustutkimus selvitti YLE:n toimeksiannosta: ”Mikä Suomessa mättää? Suomalaisten pahin pelko on työttömyys, toisena tulee hallitsematon maahanmuutto. Kolmanneksi suurin ongelma ovat lepsut päättäjät. Suomalaiset haluavat silti, että ongelmat ratkaisee nykyinen hallitus (vain 4% halusi hallituksen vaihtoon). Tarkempaa jurppimislistaa voi selata täältä.

Minua ei tässä nyt niinkään kiinnosta se, mitä tutkimuksessa pidettiin suurimpina ogelmina, vaan se mitä ei pidetty. Esimerkiksi Venäjää piti ongelmana yksi sadasta (1%). Tuo on aika hämmentävä luku. Varsinkin kun sitä peilaa median viimeaikaista uutisointia ja somessa käytyä keskustelua vasten. Pinnallahan on ollut Itärajan vuotaminen, talouspakotteiden viennille ja maataloudelle aiheuttamat ongelmat, Venäjän aiheuttama turvallisuusuhka jne. Venäjää ei näemmä koeta ongelmaksi siten, kuin julkisuudesta voisi päätellä. Siksi en pidä minään ihmeenä sitä, että ”mitä pitäisi tehdä?” osiosta ei edes löydy sanaa – NATO.

Korkea verotus ja julkisen sektorin suuruus, toisaalta veropakolaisuus ja veronkierto. Kukin niistä jurppi kahta henkilöä sadasta (2%). Tulkitsen sen näin, julkisia palveluja käyttävät kaikki, joten niiden tuottamiseen tarvittavaa verotustakaan ei koeta ongelmaksi. Sensijaan hiukka oudoksuttaa, että veropakolaisuutta ja veronkiertoa ei pidetä tuon suurempana ongelmana. Emme varmaan sittenkään ole niin ”kateellista kansaa”, kuin meitä parjataan. Ainakaan se ei näytä olevan voimavarana.

 

Mitä Suomen pitäisi tehdä? Tässäkin tutkimusosiossa tuijotan taas mieluummin sinne loppu-, kuin alkupäähän. En siksi, että olisin pirullinen, vaan siksi, että se on mielenkiintoisempaa.

”Jotain muuta” pitäisi tehdä kolmentoista mielestä sadasta (13%). Kaksitoista henkeä sadasta (12%) ei osannut sanoa, mitä pitäisi tehdä. Ilmeisesti jonkun pitäisi kuitenkin jotakin tehdä, mutta mitä?

Verotusta halusi korottaa 1%, sitä keventää 2%, julkisen sektorin menoja halusi leikata 2% ja  valtion velkaa pienentää kolme henkilöä sadasta (3%). Vaikka joka kymmenes piti valtionvelkaa ongelmana, niin vain 3% katsoi, että sitä olisi pienennettävä. Olemme vissiin oppineet elämään ja olemme ”sinut” velan kanssa, vaikka meille kuinka tuputettaisiin sen turmiollisuudesta.

EU jäsenyys ja EU politiikka kuulemma jakaa kansan. Ei jaa ainakaan tämän tutkimuksen mukaan. Ongelmaksi sen kokee vain kolme sadasta (3%), ja ratkaisuksi EU- ja Euro eron koki vain kaksi henkeä sadasta (2%).

Lopuksi. Tämä kirjoitus on oma tulkintani tutkimuksesta, enkä tyrkytä sitä kenellekkään toiselle. Pähkäileppä ite oma tulkintasi tästä tutkimuksesta. Sinne pääset suoraan tästä.