Ei kategoriaa, päivähoito, Rovaniemi

Rovaniemen Touhulat ulkomaiselle rahastolle

lapset
Kuva:Jaakko Portti

Kysyin kirjoituksessani 11.1.2014 Minne menet Rovaniemen päivähoito?  Hoitopaikoista oli pulaa ja kasvavan päivähoidon tarpeisiin piti vastata. Tuolloin ainakin kaupungin julkilausuttu tavoite oli ”houkutella uusia päiväkotiyrittäjiä” ratkomaan tätä positiivista päivähoito-ongelmaa.

Jo tuolloin kuitenkin epäilin ja kysyin: Onko Rovaniemi omilla toimillaan lisäämässä päivähoidon ”bisnesmäisyyttä”, ja ajamassa omia alueen yksityisiä päivähoidon tuottajia yhä ahtaammalle? Näin on nyt käynyt. Ketju- ja bisnesvetoinen linja on toteutunut.

Heinäkuussa myös kaupungin oma Karinrakan päiväkoti sulkee ovensa. Miten, milloin ja miksi syyksi ilmoitettu ”lapsiryhmien liian vähäinen määrä” on syntynyt?.

Tuon kaupungin kasvavan päivähoidontarpeen oli haistanut myös Oulussa perustettu Touhula Varhaiskasvatus Oy. (Touhula Oy rek. 28.05.2010). Sen pääomistaja on Coronaria Hoitoketju Oy.

Ensimmäinen Touhula liikuntapäiväkoti  perustettiin Vennivaaraan syksyllä 2014. Nykyisin Touhula liikuntapäiväkoteja on Rovaniemellä kahdeksan (8) eri yksikköä: Korkalovaara, Ounasvaara, Vekarakolo, Vekarakumpu, Vekarakylä, Vekararinne, Vekaravaara ja Vennivaara. Kolme näitä on rakennettu itse ja viisi ostettu yrityskaupoilla.

Touhula Varhaiskasvatus Oy:llä on nykyään 81 päiväkotia 34 paikkakunnalla. Työntekijöitä on yli 1100. Vuoden 2015 aikana yhtiö avasi 24 uutta päiväkotia ja palkkasi 700 uutta työntekijää. Päiväkotibrändeja on kaksi – Touhula liikuntapäiväkodit ja Aarressaari päiväkodit. Yhtiö onkin yksi maan nopeimmin kasvavista palveluyrityksistä.

Touhula Varhaiskasvatus Oy:n osake-enemmistö on nyt myyty ruotsalaiselle EQT Mid Market- rahastolle. Nykyiset omistajat jäävät yhtiöön vähemmistö-osakkaiksi. Näitä ovat Norvestia Oy, Cor Group, Suomen Teollisuussijoitus Oy ja Touhulan avainhenkilöt. Kauppa toteutuu huhtikuun aikana, jos kilpailuviranomainen sen hyväksyy.

Mikä on tämä rahasto? EQT Mid Market- rahasto on perustettu Ruotsissa vuonna 1994.  Se on ollut lähinnä teollisuuteen keskittyvä pääomasijoittaja, ja toiminut Suomessa noin 20 vuotta. EQT:n nykyisiä omistuksia ovat mm. Musti ja Mirri (v.2014), Terveystalo ja Ruotsin suurin koulutusalan yritys AcadeMedia. Mikä suomalaisessa päivähoidossa on sellaista, että se EQT:tä kiinnostaa? Pääomasijoittaja (EQT) kertoo sen omassa tiedotteessa.

Touhula Varhaiskasvatus Oy:n pääomistaja on Coronaria Hoivaketju Oy, joka puolestaan on osa Norvestia Oyj:n kasvusijoitussalkkua. Norvestian alkuperäinen sijoitus yhtiöön oli noin 3 miljoonaa euroa. Coronarian oikaistu substanssiarvo (mikä se on?) nousee 17,6 milj, €:stä noin 23 miljoonaan euroon. Myymällä Touhula päiväkodit Norvestia kuittaa siten 5,4 miljoonan euron substanssiarvonnousun (+3 % tuotto). Hyvä tili.

Lopuksi pähkäilen, että Rovaniemellä on nyt vahva ulkomaisessa omistuksessa oleva paiväkotien verkosto. Paikallisten hoivayrittäjien elin- ja kasvutila supistuu. Touhula-päiväkotiverkosto jatkaa voimakasta kasvuaan koko maassa. Coronaria voi  keskittyä ydinliiketoimintojen kehittämiseen erikoissairaanhoidon sekä hoivapalveluiden alueilla. EQT saa varmaa tuottoa sijoitukselleen, ja Norvestia teki hyvän tilin.

Rovaniemen palvelumarkkinat keskittyvät jatkossa vahvasti ulkomaisen toimijan käsiin. Sätin tuoton laskevat sijoittajat muualla, mutta eivät yrittäjät Rovaniemellä. Tätäkö kaupunki halusi ja tavoitteli?

Muokattu: ”Kolme näitä on rakennettu itse ja viisi ostettu yrityskaupoilla” Lisäys. 18.3.-16 klo 18.30 

 

Käytetyt lähteet ja lisälukemista :

 1. Jaakko Portti 11.1.2014. Minne menet Rovaniemen päivähoito?
 2. YLE Rovaniemi  18.4.2013. Rovaniemi haalii päiväkotiyrittäjiä.
 3. YLE Rovaniemi  17.3.2016. Rovaniemen Karinrakan päiväkoti lakkautetaan
 4. Coronaria palveluvalikko
 5. Touhula liikuntapäiväkodit Rovaniemi.
 6. Keskisuomalainen 17.3.2016. Pääomasijoittaja kasvavalle päiväkotiyhtiölle
 7. Kauppalehti 10.3.2016. Norvestia pörssitiedote.
 8. EQT-kotisivu.
 9. EQT-lehdistötiedote 10.3.2016. Touhula Varhaiskasvatus Oy:n omistuspohja laajenee – EQT pääomistajaksi.
 10. Suomen Teollisuussijoitus Oy lehdistotiedote 10.03.2016. Touhula Varhaiskasvatus Oy:n omistuspohja laajenee – EQT pääomistajaksi
 11. Norvestia Oyj tiedote 10.3.2016 Norvestian osakkuusyritys myy nopeasti kasvavan Touhula Varhaiskasvatuksen EQT:lle
 12. Arvopaperi 10.3.2016. Norvestian omistama Coronaria myy Touhula-päiväkodit EQT:lle
 13. Suomen Yrittäjät ry. Arvonmääritys yrityskaupassa.
 14. Kauppalehti 10.3.2016. Päiväkotiketju Touhulan myynnistä iso tili Norvestialle.
 15. Coronaria tiedote 10.3.2016. Touhula Varhaiskasvatus Oy:n omistuspohja laajenee – EQT pääomistajaksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s