facebook, sosiaalinen media

Nettiraivon sietämätön keveys

Vasemmistonuoret
Vasemmistonuoret

Saamme joskus raivareita. Ne ovat vissiin semmosia hetkellisiä tunteenpurkauksia. Ne laantuu nopeasti. Sitten tulee semmonen rauhallinen ja tyytyväinen olo. Sainpas sanottua. Jos raivarissa on tullut tehtyä jotain hölmöä, se vähän korpeaa.

Lehtiä lukiessa törmää usein siihen, että jostakin ilmiöstä, jonkun sanomisista tai asiasta on syntynyt nettiraivo.

Siis useampi, kuin yksi on vetänyt herneen nokkaansa. Eräänlainen joukkohysteria. Se on tietysti nykyään uutisen paikka.

Vähänkin aikaansa seuraavat klikkausjournalismiin hurahtaneet ryntäävät saaliille. Täytyy olla nopea, koska raivo ja hysteria laantuu nopeasti, koska se kuohahtaa vain netissä. Yksi luu kalutaan tyhjäksi, ja uutta kaluttavaa metsästämään.

Tuoreimpia nettiraivotapauksia on ilmennyt ”kuplagatessa” ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen puolihuolimattomasta, mutta aivan tavallisesta lausumasta.

Sastamalassa lausuttiin jotain, mihin joku hoksas takertua. Sitä kommentoitiin lehden jutussa 63 kertaa. Suositeltiin facebookissa 3400 kertaa ja twiitattiin 131 kertaa. Miksi? Mitä tässä on niin ihmeellistä?

”Niin pitkälle tuskin kukaan pystyy ennustamaan. Hölmöä miettiä, mikä maan tai maapallon tila on 100 vuoden kuluttua, eihän meistä kumpikaan ole silloin enää elossa.”

Klikkausjournalismi ainakin sai uuden uutisen. Ensin itse uutinen ja perään jonkun synnyttämä nettiraivo. Jotta muutamaa tuhatta kuohuttanut juttu saisi ansaitsemaansa vielä suuremman merkityksen, se nostetaan potenssiin kaksi.  ”Suomi repesi raivoon”- otsikoilla hämätään, että raivo koskisi koko maata ja kansaa laidasta laitaan, vaikka sen ympärillä pörrää vain suhteellisen pieni kärpäslauma.

Sekin hämmästyttää minua, mitkä asiat herättävät nettiraivoa ja ovat sen arvoisia. Liikenteessä sääntöjä rikkovalle näytetään keskisormea. Nettiraivo on vähän samaa, mutta yksi keskisormi ei riitä, vaan koko sopulilauman pitää näyttää samanaikaisesti keskaria.

Nettiraivo-ilmiö antaa myös mahdollisuuksia netin erilaisille trollilaumoille. Trollataan haluttu asia porukalla keskustelun ytimeen. Myös bisneksenteko näyttää löytäneen uusia mahdollisuuksia nettiraivosta, kuten ”Mitä Vittua”-lehden kohdalla on kyse.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s