Ounasrinne, Rovaniemi, sosiaalinen media

Nettikeskustelun sietämätön vaikeus

Lapin Kansa julkaisi 14.1.2014 jutun: ”Tällä Rovaniemen asuinalueella on paljon maksuhäiriöitä…”. Jotta asia ei yhdellekkään lukijalle olisi jäänyt epäselväksi lehti täsmensi vielä, että ”Alue on Ounasrinne”. Taitaako tuon selvemmin ryhtyä sormella osoittamaan?

Jutun nettiversio oli kaikkein luetuin. Kommenttejakin kertyi neljänneksi eniten. Jutun pohjalta osalla kommentoijista löytyi  taas intohimoa, ja oiva tilaisuus vahvistaa omaa mielikuvaa Ounasrinteestä juuri tientynlaisena asuinalueena. Tuo kuva ei useinkaan vastaa todellisuutta. Se loukkaa ja usein leimaa perusteetta kaikkia alueen asukkaita.

Lapin Kansan nettijuttujen aktiivisin kommentoija on ”Tuntematon”. Nimettömyyden suojissa voi heittää kaikenlaista – asiallista ja täysin asiatonta tekstiä. Lehden moderointilinjasta sitten  riippuu, millaiset kommentit menevät läpi ja julkaistaan. Se mikä kuitenkin on julkaistu jää sinne myös elämään, vaikka ne myöhemmin poistettaisiinkin. Nämä on otettu kuvankaappauksella lehden nettiversiosta.

Itse olen rekisteröitynyt, ja osallistuin keskusteluun kirjautuneena omalla nimelläni. Tästäpä saivat eräät sytykkeen  nimettömyyden suojissa käydä käsiksi henkilööni ja tapaani kirjoittaa. Minusta reilumpaa on esiintyä ja antaa palautetta suoraan omalla nimellään. Tässä pari esimerkkiä:

Olen avoimen keskustelun kannalla. Vastaukseni näille kommentoijille lipsahti kuitenkin kirjautumatta. Siksi paikallaan on julkaista se tässä:

Lapin Kansalla on nyt vakavan pohtimisen paikka. Millä kriteereillä se juttuja julkaisee, ja millaisen kommenttien moderointilinjan se ottaa. Lehdellä on vastuu sisällöstään myös kommenttien osalta.

PS. Noin 15 – 20 vuotta sitten Lapin Kansassa oli toimittajan juttu, ettei Ounasrinteellä uskalla liikkua, kuin puukko taskussa. Tuolloin Asukasyhdistys piti yleisen tilaisuuden, puuttui mustamaalaamiseen ja tuomitsi sen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s