asuminen, tarinat

Joulun kummalliset uutiset – Vanhus ja kissa

Totutusti oma Jouluni 2013 vierähti jälleen työn merkeissä Pohjois-Lapissa. Tapani mukaan työvuoron jälkeen istahdan toviksi silmäilemään netistä, mitä maailmalla on tapahtunut? Lukijathan silloin jo tavallisesti nukkuvat. Minä ryhdyn kirjoittamaan, jos asiantynkää on?

Iltapäivälehdet uutisoivat kissarievusta, joka märkänä ja henkitoreissaan pelastettiin eläinklinikalle Helsingissä. Kulkija huomasi ja hälytti. Palokunta riensi apuun, ja niin kissa pääsi lämpimään, ja säilytti henkikultansa. Niitä kissoilla on kuulemma yhdeksän.Lehdissä kissarievun tapausta verrattiin  ”Varpunen Jouluaamuna” – laulun sanomaan. Kaunis jouluinen tarina maan matosen selviytymisestä. Lehtien lukijakommenteissa poikkipuolista sanaa en löytänyt. Kukaan ei kissalle syyttävää sormeaan heristänyt. Ihana tarina!

En tallentanut jutun linkkiä. Yritin etsiä sitä googlettamalla ”kissa henkiroreissaan” tai ”palokunta pelasti kissan”. Turha toivo. Kissatarinoita kyllä löytyi, mutta ei juuri tätä.

Turussa 80 v. vanhukselta katkaistiin sähköt joulua vasten. Turku Energia Oy kyllästyi odotamaan, että maksu suoritettaisiin seuraavasta eläkkeestä. Rästissä oli 90 €uron arvosta sähkönkulutusta. Tästä syntyi melkoinen metakka printtimediassa ja SoMessa. Energiayhtiö sai kuulla kunniansa, ja samalla se sekosi entistä syvemmälle tiedotuspolitiikassaan. Se oli ”pihalla, kuin lumiukko”.

Kuvassa esimerkki tästä.

Turku Energia Oy:n tiedote FB-sivuilla
Turku Energia Oy:n tiedote FB-sivuilla

Sähköt palautettiin ulkopuolisen lahjoittajan suoritettua energiayhtiön tilille puuttuvan summan, mutta melkoisen venkoilun jälkeen. Ilmeisesti edelleenkään suoritusta ei kuitenkaan ole kirjattu juuri sen laskun maksuksi, vaan muuksi suoritukseksi, joka myöhemmin kohdistetaan juuri siihen laskuun.

Sähköt saatuaan turkulaisvanhus tuli julkisuuteen kuvansa ja tarinansa kera. Hän kiittää auttajaansa ja kertoo itsekin auttaneensa silloin aiemmin, kun oli yrittäjänä, työllistäjänä, veronmaksajana ja kykeni auttamaan.

Iltapäivälehtien lukijakommenteissa ei ihmeellisesti kuitenkaan ole samanlaista yksituumaisuutta tästä vanhuksen asiasta, kuin kissan asiasta. ”Bisnes on bisnestä”. ”Kyllä ne laskut pitää kaikkien samalla tavalla maksaa”. ”Kohtelu on kaikille sama”. ”Mitäs jättää maksamatta. Maksaa ne pitää minunkin” Jne…

Jotenkin tulee kumma fiilis. Kissan tarina on kaunis ja yhdistävä. Mutta vanhuksen tarina jakaa välittömästi väen vanhusta puolustaviin ja hänelle sormeaan heristelijöihin.  ”Bisnes on bisnestä”. ”Selviydy tai olet luuseri”.

Hei haloo! Nyt en ymmärrä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s