Lappi

Eikö Lapissa osata leikata poronlihaa?

Lapin Kansa kirjoittaa tämän päivän lehdessään (4.11.2013), että paikalliset poronjalostusyritykset ovat tuoneet tsekkiläisiä lihanleikkaajia kausityöhön Lappiin. Jutun mukaan nimenomaan ”kausityö” karsisi suomalaisosaajat. Miksi tuo kausiluonteisuus ei karkota osaajia esim. matkailualalta?

Jo vuodesta 2003
Jo vuodesta 2003

Minua tuo väite jäi vaivaamaan. Onko tosiaan niin, että ”suomalaisia osaajia” poronlihasesonkiin olisi vaikea saada, ja että poronlihan leikkaajien ammattikunta Lapissa olisi vähäinen? Pienissä jalostusyrityksissä poronomistajat leikkaavat yleensä lihansa itse yhteisissä tiloissa. Ammattitaitoa ja hygieniaosaamista löytyy.

Veljekset Rönkä Oy:n toimitusjohtaja Oljakka ilmoittaa Lapin Kansan printtilehdessä, ettei hän edes tiedä, mitä vuokralihanleikkaajille maksetaan. Yritys on tehnyt sopimuksen vuokratyövoimasta sitä välittävän tsekkiyrityksen kanssa, ja se riittää.

screenshot.103

Tämäkin väite kaipaa kriittistä tarkastelua. Soitin piruuttani poronlihan jalostajalle, ja jututin yhtä kasvotusten. ”Missä ajassa jopa minä oppisin leikkaamaan ummikkona poronlihaa?” Reilun viikon koulutus siinä jopa minun kohdallani kuluisi. Hygieniapassihan minulla jo on. Oppii sen varsin lyhyessä ajassa, eikä se taito vuodessa mihinkään häviä. Esimerkiksi hirvenlihatkin on joka syksy pyyntikauden jälkeen ammattitaidolla paloteltu . Leikkaamatta tuskin on jäänyt yksikään.

Matkailuala Lapissa on myös rajusti sesonkiluonteista. Miksi Lapin tunturikeskukset ovat sitten onnistuneet hankkimaan sesonkityöntekijöitä myös etelästä? Miksi Etelä-Lapin suurimmilla poronjalostusyrityksillä olisi tässä ongelma? Nuorgamilaisella se ei näyttäisi olevan ongelma lainkaan.

Onko tosiaan niin, että meillä ei olisi osaamista. Marjanpoimintaan tarvitaan osaajat Thaimaasta? Tunturien koluajia varten tarvitaan asiakaspalvelijat Turun saaristosta? Poronlihan käsittelyyn ammatti-ihmiset Tsekistä?

Pitäisikö meidän väistyä, ja  paeta hyvin palkattuun ”turskanleikkuuseen” Pohjois-Norjaan? Vai erikoistuisimeko vain sesonkiluonteiseen ”tonttuiluun”, johon  on saanut koulutusta jo vuodesta 2007 lähtien

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s