Rovaniemi, turvallisuus, ympäristö

Rovaniemen vastuu puistostaan

Olen tästä kaupungin ylläpitämästä ”Monitoimipuistosta” rutissut aiemminkin. Ounasrinteen asukasyhdistyksen aktiiveina siivosimme sen pari vuotta sitten, ja kaupunki kuskas roskat pois. Tein tuolloin aloitteen puiston kehittämisestä, johon kaupungin nuoriso-, ja liikuntalautakunta suhtautuivat myönteisesti, ja näyttivät ”vihreää valoa”.

Nyt se kuitenkin on jälleen törkynen, likanen, sotkunen ja käyttäjälleen vaarallinen. Olemme asukasyhdistyksen aktiivien toimesta sen jo kertaalleen siivonneet. Jälleen samassa kunnossa. Siivoammeko uudestaan? Mitä se hyödyttää, jos ylläpitäjä ei sanoja enempää liikahda ja puutu?

TUKES muistuttaa asunto-osakeyhtiöiden velvollisuudesta huolehtia pallopelialueiden ja leikkikenttien turvallisuudesta. Saman luulisi koskevan myös kaupunkia. Sen on puututtava ylläpitämiensä puistojen käytön turvallisuuteen ja siisteyteen. Jos yksityisen omakotitalon tai kerrostalon etu-tai takapiha olisivat tässä kunnossa, siihen puututtaisiin melko varmuudella.

Mitä teen? Teenkö ilmoituksen kaupungin ympäristövalvontaan, että puistonne on näin siivottomassa kunnossa keskellä kerrostaloasuntoja, ja päiväkotien välittömässä läheisyydessä? Vai haenko kyseistä monitoimipuistoa käyttökieltoon ympäristölle ja käyttäjälleen vaarallisena?

Kuvien ottoreissulla juttelin muutaman ”skeittaajan” kanssa. He kuvasivat suorituksia ”King of Rovaniemi”- skeittikisaan. He kertoivat tuoneensa puistoon omat roskapönttönsä, jotka kuitenkin olivat hävinneet jonnekin. Aivan asiallisia nuoria hyvän harrastuksensa parissa.

Juttelin myös viereisen päiväkodin henkilökunnan kanssa. He käyttäisivät puistoa enemmän, mutta ”tuossa kunnossa” lapsia sinne ei voi viedä. Onko meillä varaa ympäristölle siivottoman ja käyttäjälleen vaarallisen puiston ylläpitoon. Eikö siistin ja turvallisen puiston ylläpito tulisi halvemmaksi?

4 vastausta artikkeliin “Rovaniemen vastuu puistostaan”

  1. ” Aivan asiallisia nuoria hyvän harrastuksensa parissa.” ja silti joku päätti hakea nuorten omilla rahoilla hankkimat rakennusmateriaalit pois tuolta vastikään? Materiaaleilla oli tarkoitus korjata parkkia ja tehdä siitä monipuolisempi. Näen kyllä, että esimerkiksi lahot puut sun muut ovat turhaa kamaa ja saakin kadota, mutta nuo betonihärpäkkeet sun muut ovat skeittarien itse hankkimia ja rakentamia omaa harrastusta varten. Hienosti terrorisoidaan nuorten harrastusta tällä tavalla.

  2. ”Taivaallisen rauhan aukio” se nyt on. Ei palvele kenenkään tarpeita. Kaupungilta järjetön teko ilmoittamatta purkaa rakennelmat pois.

    Vaaralliset hökötykset joutivatkin pois, mutta muiden (skeittaajien itse rakentamat) osalta, en voi ymmärtää. Ne oli kunnossa, vaikka luvatta olikin tehty.

    Onneksi skeittarit on nyt nostaneet metakan. Kunhan käyttäjiä kuunnellaan, ja he saavat vaikuttaa, niin itse vahvasti uskon ja todella toivon, että jo ensi kesänä se on monipuolisessa käytössä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s