Lapinradio jatkoi tänään juttua poliisin tiedottamisesta. Aiemmin aiheesta keskustelun oli nostanut esiin toimittaja Eero Leppänen Lapin Kansasta.
Juttujen taustalla olivat viime viikon poliisioperaatiot Rovaniemellä. Toisessa tapauksessa oli kyse kiinniotto-operaatiosta Ounasrinteellä, ja toisessa etsinnästä Ounasvaaran liepeillä.
Kyllähän poliisi tiedottamisen hallitsee ja tiedottaa silloin, kun siihen aihetta on. Luotamme poliisiin ja uskomme, että näin on. Täysin normaalia on, että poliisi tiedottaa harkintansa mukaan virallisia tiedottamiskanavia käyttäen. Näin varmaan valtaosa lainkuuliaisista kansalaisista ajattelee.
Lapinradio oli otsikoinut juttunsa ”Sosiaalinen media lisää tiedotuspaineita poliisille”. Jutun mukaan poliisilla on tarkat ohjeet eri tilanteisiin. Mikäli kyse ei ole vaaratilanteesta, tiedotteet tapahtumista lähetetään jälkikäteen. Riittääkö se sosiaalisen median aikana, jolloin ihmiset ensimmäisenä kaivavat kännykkänsä esiin nopean tiedon haussa?
Tässä tapauksessa se ei pätkääkään palvellut tiedonjanoista, vaikka olisi pitänyt. Ei uteliaisuudesta, vaan turvallisuutensa vuoksi.
Lapin poliisilaitoksella on oma Facebook sivu ja Twitter tili. Katsoessani niistä viimeisimpiä postauksia, ihmettelen, millainen rooli niille on varattu poliisin tiedottamisessa? Se tuskin lisää tiedotuspaineita, jos niiden roolia tiedottamisessa mietittäisiin uusiksi.
Oma kantani on tämä.
PS. Huoltamoparlamentin keskustelussa eräs vääräleuka nosti esiin senkin, että miksi poliisi tulee kahvipaussille koko sotisoppaansa varustautuneena, vaikka autonasentaja jättää trasselitupponsa korjauspaikalle ja rakennusmies työkalupakkinsa rakennustyömaalle. Koneurakoitsija parkkeeraa työkalunsa reunoille, mutta poliisi keskeiselle näköpaikalle?