Rovaniemi

KumminKaimanSiskonPojalle räätälöity työpaikka

Lapissa menneinä aikoina kunnan työpaikat olivat ikiaikaisen nautintaoikeuden perusteella aina kuuluneet ja varattu paikallisten mahtisukujen vesoille. Uskonveljeys ja -sisaruus sekä keskustapuolueen jäsenkirja olivat lisävakuutena kunnan kapeaan leipään ja elinikäiseen varaukseen. Verokirjan on voinut kiikuttaa kunnankamreerille samalla, kun on saanut tutkintotodistuksen. Kommunistien ja saamelaisten kurmuuttaminen työnhakukysymyksessä lisäsi tuon nautintaoikeuden makeutta entisestään. Huolehtikoon omiensa työnhausta omissa kunnissaan, mutta ei täällä.

Jätin viime valtuuston kokouksessa aloitteen ”Nimettömän työnhaun” – kokeilusta Rovaniemen kaupungin rekrytoinnissa. Kyse on nimenomaan kokeilusta, ja siitä, että Lapissa juuri Rovaniemi ottaisi tässä suunnan näyttäjän roolin.

Nyt minua on jo pari päivää jurppinut, hämmästyttänyt, ja jopa ärsyttänyt aloitteeni saama torjuva vastaanotto. Millaisen vastaanoton olisin saanut, jos aloitteessani olisin esittänyt, että hankittaisiin  ”rekrytointirobotti” seulomaan työnhakijat?

Siksi, ketään loukkaamatta koen, että minun on nyt kirjoitettava tämä julkisesti auki. En todellakaan usko, että vastaväittäjäni olisivat todella sitä mieltä, ettei yhdenvertaisuutta työnhaussa tulisi edistää ja siinä syrjintää vähentää.

Saksassa joku ihmeen Edathiparambili valittiin vesilaitoksen johtoon. Miten hän pystyi ohittamaan Myllerit ja Möllerit? Eihän tuollainen nimi takaa lainkaan osaamista. Tuskin on edes aito saksalainen? On se mahdollista silloin, kun juuri osaamiseen, koulutukseen ja työhistoriaan pannaan pääpaino.

Taloussanomissa oli juttu EU-komission keskustelutilaisuudesta. Jutun mukaan työsyrjintä itse työpaikoilla olisi vähentynyt, mutta samalla työnhaussa erikoinen ihmisiä suodattava valikointi vastaavasti lisääntyisi. Perinteisten syrjittävien lisäksi työmarkkinoille on nyt ilmaantunut uusi sekalainen syrjittävien joukko.

On syntynyt syrjijän markkinat, ja valikoima on herkullisen laaja. Ei tarvitse enään keskittyä kapeaan syrjintätarjontaan. On homoa ja lesboa, maan- ja eläinten ystävää, erivärisiä tummia läheltä ja kaukaa. Kielivalikoimakin on ihailtavasti monipuolistunut. Sitten on näitä kotoperäisiä syrjittäviä – liian nuoria ja liian vanhoja, äideiksi aikovia ja jo mummoikäisiä, yli viisikymppisiä ja alle kaksivitosia… jne.

”Tupolovin veljesten” kikkelikorttikauden  pelkästä tasa-arvo ”feministien” vähättelyn ja syrjimisen työmarkkina-ajasta on päästy aivan uudelle tasolle.

Minusta on erinomaista, että Helsinki on nyt ensimmäisenä kokeillut anonyymiä työnhakua nuorisoasiainkeskuksen projektipäällikön valinnassa.

Minusta on hyvä, että Espoon Vihreiden piiristä on jätetty aloite anonyymistä työnhausta.

Minusta on hyvä, että Tampereen Demarit ovat olleet asiassa aloitteellisia.

Minusta on hyvä, että Kuopiossa on jätetty vastaava aloite.

Minusta on hyvä, että Demarinuoret esittävät käyttöönoton laajentamista koko julkiselle sektorille.

Onko asia outo ja uusi? –  ”nimetön työnhaku” ei ole lainkaan tavaton ja outo rekrytointitapa, etteikö sitä voisi ainakin kokeilla – Myös Lapissa ja Rovaniemellä.

1 vastaus artikkeliin “KumminKaimanSiskonPojalle räätälöity työpaikka”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s