ay-liike

Minun Liitto – Paska Liitto?

Tämä ravintola-ala on aika jännä ala. Porukka surffaa lumen mukana tuntureille, ja niiden sulettua niistä pois – saaristoihin, kesäkaupunkeihin ja rannikkoseudulle – vetten äärelle Missä asiakas – siellä uusi työmaa ja uusi pottutöötän varsi sekä prikan kantopiiri. Kimppakämppä tunturin juurella ja/tai rannikkoseudulla. Se riippuu vuodenajasta.

Toisilla aloilla tuskaillaan jatkuvien organisaatiomuutosten paineessa. Juuri kun olet tottunut siihen, se on jo muuttunut. Ravintola-alalla se – organisaatio – vaihtuu tyystin toiseksi,. Se ei vain muutu ja liukene alta pois. Se on tyystin toinen – entisestä irrallaan- täysin uusi. Paska homma, mutta minkäs teet?

Organisaatiomuutoksiin sopeutuminen ei tässä ole oikea vastaus, vaan sopeutuminen täysin uuteen organisaatioon ja työyheisöön. Hommat pysyvät silti samanlaisina, kokkaat, tarjoilet, siivoat, respaat ja asiakaspalvelet parhaasi mukaan.

Ennen seinät ja sokkelit olivat työntekijän turvana ja selkänojana. Tässä talossa teet työsi näin, ja näillä periaatteilla pärjäät. Ymmärrettävää ja selkeää. Nykyisin seinät on kaadettu ja sokkelit madallettu – toimitaan seuduilla. Ylläksellä tehdään näin. Levillä näin. Rukalla on taas tämä tyyli. Savonlinnassa, Hangossa ja Lappeenrannassa odottavatkin jo kesäajan toimintatavat. Työyhteisökin vaihtuu kesäajan versioon, ja kämppä, esimiehet, työtilat ja -tavat yms.

Minään ihmeenä en pidä sitä, että ravintola-alalla oma pärjääminen, oma selviäminen ja sopeutuminen on niin korostettua. Juuri kun sopeudut ja totut – se loppuu. Ravintola-alan ammattilainen ”ui kuin kala vedessä” sesongista sesonkiin. Seudulta toiselle seudulle. Ns. ”talon tavoille” oppii melko sutjakkaasti. Niitä voi jopa muokata mieleisekseen – viedä ja tuoda hyviä käytäntöjä mukanaan uusiin paikkoihin. Ja karttaa niitä paikkoja, joissa hommat niin sanotusti ”tökkivät”.

Sitä vaan ihmettelen, että se näyttää johtavan työntekijöiden oman henkilökohtaisen pärjäämisen, jopa ”seikkailumielen” ja ”kulkurin” elämäntyylin korostumiseen. Kyllä minä pärjään ilmakin – omillani. Mitä? Sitä kadoksissa olevan porukan voimaa ja ammattiliitoa. Ei ole porukkaa, on vain samoin työllistyvien heimo, jotka seilaavat sesongista toiseen, osa siellä ja osa täällä.

PAM on ”paska liitto”. Mitään se ei anna. Mitä hyötyä siitä on? Saman saa huomattavasti halvemmalla kuulumalla vain ns. Loimaan kassaan.

Olen kuunnellut, kysynyt, keskustellut ja tingannutkin  ”väärtien” kanssa noista väitteistä. Lupsakkaasti ja suoraan. Mieltäni on jäänyt vaivaamaan se, että logiikka on ”väärtien” väitteiden heikoin kohta. Tässä hieman perusteluja:

 • Ensinnäkin ammattiliiton jäsenentä ei erota työmaalla muista siitä, että hän tekisi asiakaspalvelutyötään ”TESsi perstaskussa”. Niistä ovat sopineet työntekijöiden ja työnantajien järjestöt keskenään. Oman työhistoriani aikana työni olen aina tehnyt järjestäytyneen työnantajan palkkalistoilla. Hyvä niin.
 • Kun mietitään sitä, mistä se täpäkkä tulee ja, missä ollaan suuri osa ajasta? Työstä se  täpäkkä tulee, ja työ tehdään työajalla. Miksi juuri tässä kohden se jatkuvuus ja ennustettavuus ei olisikaan niin tärkeää. Vakuutetaan oma talous vain poikkeusta – työttömyyttä – varten – eli liitytään vain työttömyyskassaan. Osa ei tee edes sitä, mikä on täysin pähkähullua. Vakuutetaan kaikenvaralta kuiteski se työllä hankittu rotukissa ja Lynksi vahingoilta, mutta niiden hankkija varautuu vain poikkeusoloihin – työttömyyteen.
 • Työnantaja ei ole järjestäytynyt omaan työnantajajärjestöönsä siltä varalta, että hänen bisneksensä loppuvat, vaan siksi, että ne jatkuisivat, kehittyisivät, olisivat ennustettavissa, ja tarvittavien sidosryhmien kanssa homma pelaisi sovitun mukaisena. Miksi järjestäytymättömän työntekijän logiikka on tässä kohden ”logiikkaa vailla”?
 • Mitä se sinulle kuuluu, jos minun liittoni on ”paska”? Eikös se ole minun, eikä sinun asia? Hommaa oma liitto ja moiti sitä.
 • Paljonko säästät maksuissa kuulumalla vain ”yksityiseen työttömyyskassaan”, kun molemmissa verovähennysoikeus on 100 %? Minulla se on 100 %, ja sama se on sinulla. Jos minä maksan vuodessa 300 € jäsenmaksua, saan jäsenedut ja -palvelut, sekä työttömyyskassapalvelut. Jos sinä maksat vuodessa 100 € työttömyyskassan jäsenyydestä, saat työttömyyskassapalvelut – et muuta. Näytät säästäneen 200 €, jonka minä olen ”tuhlannut”. Missä ne sinulla on, kun vähennysoikeus verotuksessa molemmilla on sama 100%?
 • Isäntä kysyi rengiltä: ”Miilläs ehdoilla voisit tehdä heinätyöt?” Renki siihen, että ”Markka tunnilta, ja heinät tänne.” Ei tainnut tulla TESsiä. Kuka sinulle on neuvotellut työehdot (TES), joista kyselet? Minulle ne on neuvotellut Liitto , ja sinulle se sama minun ”paska liitto”.
 • Työehdot eivät ”vain tupsahda” jostakin, kuin Manulle illallinen. Täältä ne sitovat ja yleissitovat ja sitovat TESsit selviävät.
 • Saan jäsenetuja vakuutuksissa, bensatankilla, pankissa, lomaillessani, shoppaillessani yms…Millaisia jäsenetuja sinulla on?
 • Sana on vapaa…

2 vastausta artikkeliin “Minun Liitto – Paska Liitto?”

 1. Entä jos työntekijät hommaavat oman liiton (ei PAM), mutta työnantaja valitsee siitä huolimatta hänelle PAM:n liitoksi? Mitä siitä pitäisi ajatella?

 2. AY-jäsenmaksun palkasta voi periä vain valtakirjan kautta. Kirjoitat: "työntekijät hommaavat oman liiton". Minkä liiton?Kirjoitat: "työnantaja valitsee hänelle PAM:n liitoksi". Millä perusteella, kun jäsenmaksun voi periä vain valtakirjalla.Kysyt: Mitä pitäisi ajatella? Ajattelen niin, että juttu on hämärä, eikä aukene näillä perusteilla ainakaan minulle.Jos työnantajasi toimii esim. rakennusalalla, ei siellä voi noudattaa PAM:n työehtosopimusta, vaan RL:n. Eikä työntekijän ole järkevää kuulua PAM:iin, vaan vaihtaa Rakennusliittoon. Avaappa juttua enemmän, jotta siitä voisi jotain ajatella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s