Lappi

Tinkaamisen lyhyt oppimäärä

Päätin tinkaamiseni innoittamana kirjoittaa jotain tinkaamisesta. Mitä tinkaaminen sitten on? Googletin tietysti sanan ”tinkaaminen”. Se tarjosi framille ”tinkimistä”. Peijooni Google kysyi vielä: ”Tarkoititko tinkiminen?” Siitä – tinkaamisesta (tinkimistä) löytyi myös eettiset säännöt – ”Näin tinkaat eettisesti”. Ne eettiset säännöt oli tarkoitettu tinkimiselle, ei tinkaamiselle. Tätä tinkimistä en todellakaan tarkoittanut, vaan tinkaamista.

Vieritin palkkia josko sieltä tulisi apuja, ja hieman alempana tuli vastaan City lehden keskustelupalsta ”Tinkauksesta”. Mymmeli varmaan tietää – näin arvelin, mutta taas tuli vesiperä.

MymmeIi: Itse en moista lajia osaa, mutta tuo miehekkäämpi osapuoli taitaa tuon ihan mennen tullen ja harrastaa sitä ihan säännöllisesti. Pitäisi vissiin itsekin harjoitella, kun tuo saa kieltämättä lähes joka paikassa alennusta. Edellisessä autohuollossakin säästi päälle satasen, ja pääsee uimahalliinkin edullisempaan hintaan kuin muut, hdmi-piuhaankin onnistui saamaan alennusta kun käytiin sellainen ostelemassa äskettäin. Ehkä toi tinkaaminen on sitten enemmän miesten juttu?

Mymmeli oli hiukan jyvällä. Se tinkaaminen on oikeasti miesten juttu, mutta rahan kanssa sillä tuskin on paljoakaan tekemistä.

Wikipedia tietää kaiken – veikkasin! Ei tiennyt, vaikka näin arvelin. Kysyi tarkoititko ”tietäminen”? En todellakaan tarkoittanut. Kehotti tietämätön vielä luomaan sivun ”tinkaaminen”. Pölvästi kehotti senkin tekemään. Ei käy seuvuillekkaan.

En kuitenkaan ollut pulassa. Haulleni googlessa laitoin lisäsanan ”tinkaaminen and Lappi”. Jopas löytyi ”Itsenäinen Lappi” – kolumni, jossa aito tinkaaminen on tinkaamista eikä tinkimistä. Olin hivenen tyytyväisempi, mutta en aivan täydelleen.

Vielä yksi haku. Haun avainsanoja en nyt kerro, mutta tässä on tulos. Tämän armoitetun tinkaajan sanomaksi on pantu:

”Jos Lapissa tinkaamisen häviää – se on luonteen heikkotta”.

En usko, että pyydän kohtuuttomia, josko Lanko-Pekka voisi laatia wikipediaan määritelmän tinkaamisesta ja luomaan sille myös eettiset säännöt. Nehän täytyy olla voimassa ainakin Lapissa – muualla ei niin väliä.

Tingata Lapissa kannattaa aina asiasta, mutta ei ikikuuna päivänä tinkiä rahasta. Me itte tiiämmä omat rahalliset räkninkimme. Niihin on kohtalokasta puuttua ainakaan lantalaisen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s