Rovaniemi, valtuusto

Rahaa töpselistä ja pienituloiset maksajat

Rovaniemen Vasemmiston valtuutetut jättivät maanantain (25.2.-13) kokouksessa aloitteen, jossa esitetään, että kaupunki lopettaa laskujen perinnässä yhteistyön Lindorff Oy:n kanssa, ja hakee ”muita vaihtoehtoisia toimintatapoja ja – kanavia”.

Aloitteen perusteluissa nostettiin esille, että käytäntö lisää pienituloisten maksuvaikeuksia ja nostaa kaupungin toimeentulotukimenoja. 
 
Valtuustoryhmän mielestä ei ole moraalisesti ja eettisesti oikein, että kunnan omilla päätöksillä ja valinnoilla ”ruokitaan” bisneksiä, joissa hyödynnetään verotuksen porsaanreikiä ja hyöty valuu veroparatiisiyhtiöihin.
 
Lapinradio julkaisi uutisen aloitteesta, ja siitä virisi tietysti keskustelua. Tässä muutama poiminta: ”Olipa taas esitys”, ”Kuvastaa vassujen ajattelua”, ”Tuleehan sähköäkin töpselistä, miksei siis rahaa pankista”. Kantoja oli puolesta ja vastaan. Katso itse jutun keskusteluosio.
 
Olemmoko siis sitä mieltä, että laskuja ei ainakaan vasemmistolaisten tule maksaa ajallaan? Elävätkö laskunsa perintään päästäneet rehellisten laskunmaksajien kustannuksella? 
 
Aikoinaan Rovaniemi, kuten monet muutkin kaupungit, lopetti maksuhuomautusten lähettämisen itse. Tavoitteena oli nopeuttaa saatavien kotiuttamista. Samalla perintäyhtiöt saivat kunnan ulkoistamia asiakkaita bisnestensä piiriin. Postimerkin hinnalla ”huomautuksesta” kilahtaa kassaan 5 €uroa. Seuraavasta 12 €uroa jne. Kierre taitaa olla valmis.
 
Kumpaa minä moittisin? – Laskujensa kanssa painiskelevaa pienituloista? – Vai suuria voittoja tahkoavaa ja verokikkailua harjoittavaa perintäyritystä? 
 
Varmaan Rovaniemen kokoisella kaupungilla velkojana on myös valinnan mahdollisuus tehdä perintä- ja laskutussopimuksia muidenkin, kuin kansainvälisten veroparatiisiyhteyksiä omaavien yhtiöiden kanssa.
 
Perintälain uudistus tulee voimaan maaliskuussa 2013. Takuu Säätiön sivuilta löydät keskeisimmät muutokset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s