viittomakieliset

Sain tänään rusinan pullasta – poimimatta sitä!

Tämä päivä vierähti Lordinaukion vaalimökillä. Renkaiden vaihdossa PolarRenkaassa. Kunnallistoimikunnan palaverissa loppuviikon kampanjoinnista, ja valtuustoryhmän palaverissa ensi vuoden budjetin linjauksista. Niistä tässä ei sen enempää.

Olin kutsuttu Rovaniemen Viittomakieliset ry:n vaalipaneeliin Neuvokkaseen. Ensimmäinen vaalipaneeeli kohdallani muuten näissä vaaleissa. Ei tunnu kovin mediaseksikkäältä. Rehellisesti tunnustan – ei tuntunut itsestänikään.

Tilaisuus muodostui kuitenkin helmeksi. Sain itse enemmän, kuin kykenin antamaan. Tulin siten ulos ovesta rikkaampana, kuin sinne mennessä. Kiitos järjestäjille kolmetuntisesta tuokiosta.

Meitä oli Helistekangas kristillisistä, Meriläinen demareista, Somby keskustasta, Hänninen vihreistä ja Korva kokoomuksesta. Perussuomalaisten edustus puuttui. Puuttuvaa nimeä en kohteliaisuussyistä laita tähän, vaan kommentoin tätä kolmella kysymysmerkillä – ???

Rovaniemellä terkkariaika tilataan puhelinaikana. Kuinka se tehdään viittomakielellä? Lääkärille selvitetään kolotus vastaanotolla. Kuinka se tehdään viittomakielellä? Hädästä ilmoitetaan hätänumeroon 112. Viittomakielisillä on oma alueellinen hätänumeronsa. Mikä se on Oulussa, Lapissa, Keski-Suomessa jne?? Uskaltaako matkustaa?

Tämänkin tilaisuuden toinen etukäteen varattu tulkkaaja joutui kiiruhtamaan klo 21.05 lähtevään etelän junaan. Olin läsnä toisenlaisessa todellisuudessa, joka itselleni oli täysin outo, mutta näille tilaisuuden järjestäjille läsnä joka päivä.

Tätä kirjoitan ylös muistaen ne kaksi totisinta faktaa. Kirjoittamisessa pyyhkiminen on tärkeintä. Ja puhumisessa kuunteleminen. Olen otettu, että olin saanut henkilökohtaisen kutsun paneeliin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s