asuminen, toimeentulotuki

Rovaniemelle moitteita opiskelijoiden toimeentulotukiohjeista

Olen aiemmin blogikirjoituksessa pohtinut sitä ”Millaiset asumismenot opiskelijoille tulisi hyväksyä?” Toimeentulotuessa eri asiakasryhmiä tulee kohdella samanveroisesti, huolimatta heidän statuksestaan. Näin ei kuitenkaan käytännössä ole.

Toimeentulotukilain ”raamattu” (Opas toimeentulotukilain soveltajille. STM julkaisuja 2001:11)pitää sisällään ne periaatteet, joiden puitteisiin kuntien omat toimeentulotuen soveltamisohjeet tulisi laatia.

Rovaniemen toimeentulotukiohjeissa opiskelijoille hyväksyttäviksi menoiksi (v. 2011) katsottiin vain 252 euroa kuukaudessa. Muiden esim.  yksinasuvan osalta ne olivat 450 euroa. Euromäärät ovat tälle vuodelle nousseet, mutta tuo erilainen kohtelu statuksen johdosta on edelleen voimassa.

Tuon epäkohdan muuttamiseksi laadin aloitteen ”Opiskelijoiden toimeentulotukiohjeiden muuttaminen”. Se jätettiin valtuuston kokouksessa 19.12.2011. Aloitteen allekirjoittajina oli myös eri puolueiden valtuutettuja.

Rovaniemen tulkinnasta oli marraskuussa 2011 tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tuohon kanteluun apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on nyt antanut päätöksensä (Dnro 4171/4/11 Helsinki  28.2.2012).

Alle olen lyhyesti kopsannut eräitä kohtia apulaisoikeusasiamiehen päätöksestä:

RATKAISU:

Katson Rovaniemen kaupungin sosiaalitoimen menetelleen virheellisesti siinä, että se on ohjeistuksessaan asettanut yhden asiakasryhmän ilman laissa määriteltyä perustetta eri asemaan kuin muut toimeentulotuen hakijat. Toimeentulotuen saajia tulee kohdella yhdenvertaisesti.

——————

PERUSTELUT:

Näkemykseni mukaan on perustuslain 6 §:n yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista asettaa henkilö lähtökohtaisesti eri asemaan tuen saajana sen vuoksi, että hän on opiskelija.

——————

Toimeentulotukilaissa ei ole määritelty opiskelijalle erilaista asemaa muihin toimeentulotuen hakijoihin verrattuna.

——————-

Rovaniemen kaupungin antaman selvityksen perusteella voi todeta, että kaikilla opiskelijoilla ei ole tosiasiallista mahdollisuutta asua Rovaniemellä edullisissa opiskelija-asunnoissa. Tämänkään seikan vuoksi ei voi pitää hyväksyttävänä sitä, että Rovaniemen kaupungin toimeentulotukiohjeistus poikkeaa opiskelijan asumismenojen osalta muiden toimeentulotuen hakijoiden kohdalla annetuista ohjeista.

Käsitykseni mukaan oikeampi menettely on määritellä kohtuulliset asumiskustannukset kaikille yksinasuville henkilöille samansuuruisiksi.

——————

TOIMENPITEET:

Saatan edellä kohdissa 3.3.1 ja 3.3.2 esittämäni käsitykset Rovaniemen kaupungin toimeentulotukiohjeistuksen virheellisyydestä Rovaniemen kaupungin perusturvalautakunnan tietoon. Tässä tarkoituksessa lähetän perusturvalautakunnalle jäljennöksen tästä päätöksestäni.

Pyydän, että Rovaniemen kaupungin perusturvalautakunta korjaa antamaansa toimeentulotukiohjeistusta, ja toimittaa uuden ohjeistuksen tiedokseni 31.5.2012 mennessä.

2 vastausta artikkeliin “Rovaniemelle moitteita opiskelijoiden toimeentulotukiohjeista”

  1. Mediasta sain sen kuvan, että sinä olit ryhtynyt asiassa toimiin tilanteen korjaamiseksi, mutta näemmä kiitokset kuuluvatkin näille nimettömille oikeusasiamiehelle kannelleille opiskelijoille. Kiitos heille! Ja mukavaa, että te luottamushenkilöt siellä valtuustossa teette, kuten oikeusasiamies vaatii. Kertoisitko vielä, keitä olivat nämä muut aloitteen takana ollete henkilöt? Mediasta sain sen kuvan, että olit ainut joka on asiaa ollut ajamassa.

  2. Minä tein aloitteen soveltamisohjeiden muuttamiseksi, mutta kantelija nosti epäkohdan esille. En minä. Siis ansio tästä oikuesasiamiehen päätöksestä kuuluu kantelijalle, ei minulle.Kantelusta on tullut päätös. Aloite käytännön muuttamiseksi kunnassa on vielä käsittelyssä. Odotan, että kantelun ja aloitteen johdosta Rovaniemen käytäntö muuttuu ennen kesää. Minulla ei ole tietoa, ketkä muut aloitteeen allekirjoittivat, mutta toistakymmentä eri puolueista. Kaikki eivät uskoneet, että lukuni ovat oikeita, siksi eivät allekirjoittaneet.Media on sikäli oikeassa, että kantlija kanteli ja sai päätöksensä. Minä tein aloitteen, jonka läpimeno on lähes varma oikeusasiamiehen päätöksen johdosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s