Rovaniemi, tulvansuojelu

Tulvien uhkia torjuttava

Rovaniemen Saarenkylän, Alakemijoen- ja Ounasjoen kylien, sekä Kittilän tulvansuojelun ratkaisuvaihtoehtoja on varsin vähän. Päätöksissä kokemusperäiset ja teknisesti parhaat ratkaisuvaihtoehdot on otettava huomioon.Rovaniemen alueista Saarenkylän, Vitikanpään, Koskenkylän, Pullinrannan ja Paavalniemen alueet ovat todella suuressa vaarassa. Pahimmassa tulvatilanteessa ne joutuvat veden alle. Kiinteistöt tuhoutuvat, ja niiden omistajat kärsivät miljoonien vahingot.
Toimiva tulvansuojelu Rovaniemen ja Kittilä alueille saavutetaan varmuudella vain valuma-altaiden rakentamisella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Kemihaaran yläpuolisten ja Ounasjoen valuma-alueiden vedet otetaan kiinni tulvansuojelualtaiden avulla. Muut esillä olleet tulvansuojeluvaihtoehdot ovat ongelman siirtoa. Käytännössä ummistetaan silmät siltä, mitä ei haluta nähdä.
Pengerrys- ja ruoppausvaihtoehdot ovat mielestäni todellisten ongelmin hetkellistä siirtämistä muutamalla vuodella. Ne saavat aikaan perusteettoman turvallisuuden tunteen. Samalla ne kuitenkin käytännössä käynnistävät Saarenkylän rantojen vyörymisprosessin. Sitäkö esittäjät haluavat?
Tosiasia on se, että Saarenkylän alavilla alueilla olevat kiinteistöt ovat ns. vesijättöalueella. Niissä kova perusmaa on noin 10 m syvyydessä. Alue on erittäin herkkää rantojen vyörymälle. Se ei kestä rantatörmien kuormitusta ja uoman ruoppausta.
Haluavatko pengerrys- ja ruoppauskokeilua esittävät tahot maksattaa tehottoman kokeilunsa miljoonakustannukset muilla. Tästä kokeilusta kunnat, valtio, kiinteistön omistajat maksavat kymmenien, jopa satojen miljoonien kokeilumaksun. Tulvansuojelu ei kuitenkaan käytännössä toteudu.
Haastan kaikki lapin kansanedustajaehdokkaat ottamaan kantaa tähän ajankohtaiseen tulvansuojelu-kysymykseen. Se tulee lähiaikoina päätettäväksi. Ihmisillä on oikeus tietää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s