eduskuntavaalit

Sloganien outo maailma

”Hyvä slogan ei synny sillä, että harrastetaan demokratiaa kampanjaryhmässä. Se ei ole slogan vaan komiteamietintö. Jos slogan vähän hirvittää ehdokasta itseään, se saattaa jopa tehota!” Näin kirjoittaa kampanjoiden ammattilainen Jussi Lähde Kampajamanageri FB-sivuilla.

Slogan, iskulause, tunnuslause, mainoslause, eduskuntavaalilause – näistä kaikista Wikipedia antaa kuvan siitä, mitä niillä tarkoitetaan, miksi niitä käytetään, milloin niitä käytetään? Sloganeihin jokainen törmää päivittäin – varkain ja huomaamatta, jopa varomattomuuttaan. Vaikuttaako? Luulen, että suurin osa meistä vastaisi, ettei vaikuta. Se on muuten väärä vastaus!

Nokian kännykkää emme tietenkään hanki sen tähden, että sen slogan on ”Connecting People”. Jos olisin vaivihkaa kysynyt sinulta: Mikä on Nokian slogan? Tuskin oikea vastaus olisi tullut muuta, kuin lypsämällä.

Teeppä testi. Mikä on Valion, Ylen tai jonkun käteesi sattuvan lähimmän vempaimen slogan? Heti perään voit sen tarkistaa. Kaikki asiat nykyään on tuotteistettu erilaisiksi palvelupaketeiksi – niin tämäkin. Mene Slogan. fi palveluun, ja tarkista muistitko oikein?

Sloganin tarkoitus on kuvata, yhdistää ja erottua. Olla jotain ainutkertaista, jollaista ei muilla ole. Erottua muista omanlaisekseen. Tiivistää sloganiin olennaisin, jolla erotutaan muista. Jäädä mieleen ja yhdistää sloganin lukijat/kokijat sloganin kohteeseen.

Minun kampanjasloganin pähkäily kesti kauan. Sitä pähkäilyä suoritettiin pienessä piirissä. Sitä käänneltiin ja väänneltiin. Välillä sanajärjestystä muutettiin. Välillä sanoja muutettiin. Välillä luovuttiin kokonaan, ja aloitettiin puhtaalta pöydältä. Lopulta se ensimmäinen sloganversio tuli kuitenkin valituksi – ”Rohkeutta on välittää”.

Jussi Lähteen mukaan hyvä slogan kuulostaa tutulta jo heti ensimmäisellä kerralla.

Tuntuuko tutulta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s