Ei kategoriaa

Rovaniemen talousarviosta – ryhmäpuheenvuoro

§ 114 Talousarvio 2011 ja taloussuunnitelma 2012 – 14

Nyt käsittelyssä oleva ensi vuoden talousarvio ja taloussuunnitelma 2012 – 14 pohjautuu laajaan ja perusteelliseen valmisteluun. Luottamusorganisaatiossa ja virkamieskunnassa on tehty hyvää valmistelutyötä. Myös kaupunginhallituksessa talousarviota on valmisteltu hyvässä ja päämäärätietoisessa ilmapiirissä. Tahtotila on ollut yhtenäinen ja samansuuntainen. Talousarvio on kaupungin strategian mukainen ja tukee sen toteuttamista. Synkistelyllä, tulevaisuuden maalaamisella tummilla väreillä, ja keskinäisellä tappelulla kaupungin vetovoima ei kasva.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on tyytyväinen saavutettuun lopputulokseen. Yleiseen osaan tehtiin paljon tekstimuutoksia. Tärkeänä lisäyksenä pidämme mainintaa palvelukyläverkon kehittämisestä. Se on tärkeää, jotta Rovaniemi todella kehittyisi kylien Rovaniemenä, eikä Rovaniemenä, jossa kylät mainitaan vain ”koska niin on mukava sanoa”. Alueellinen tasa-arvoisuus edellyttää kaupungin kehittämistä kokonaisuutena.

Rahoitusosassa keskustelun kohteena oli joko tuloveroprosentin nosto tai lainamäärän kasvattaminen. Nyt päädyttiin jälkimmäiseen. Vaikka kaupungin lainamäärä henkeä kohden kasvaakin 1500 €uroon asukasta kohden, se on perusteltua. Keskuskentän remontti on järkevää saattaa loppuun. Ilman katsomo-, sosiaali- ja huoltotiloja keskuskenttä ei ole nykyajan vaatimusten mukainen. Samoin Koulurinteen päiväkodin toteuttaminen omana, eikä leasing hankkeena on perusteltua. Ounasjoki-varren osalta Sinetän liikuntatila on tärkeä hanke.

Emme voi odottaa, että kaupungin väkimäärä kasvaisi strategian mukaisesti, ellemme ole valmiita investoimaan kuntalaisten palveluverkkoon. Investointitasomme saisi olla jopa nykyistä suurempi, mutta tulomme asettavat siihen omat rajoituksensa. Niitä tuloja saadaan työllisten määrän ja yritystoiminnan elinvoimaisuuden kautta. Niistä sitä verokertymää tulee. Tätä taustaa vasten pidän aika yksioikoisena ja yksinkertaistettuna sitä väitettä, että velanotto olisi siirrettyä veronkorotusta. Eikö esittäjillä ole uskoa tulevaisuuteen, vai onko se osoitus turhautumisesta siihen, ettei päästy vastustaman veronkorotusta. Vai ollaanko harmissaan siitä, että poliittisia syömähampaita menetettiin.

Käyttötalouden osalta alkuperäiseen esitykseen tuli 150.000 €uroa lisää. Erityisen tärkeänä pidän sitä, että tällä Ounasrinteen nuorille turvattiin väliaikaisten tilojen rahoitus. Toisenlainen tulos olisikin ollut kaupunginosalle tuhoisaa. Samalla se on muistutuksena siitä, että kaupungilla on oltava riittävästi omaa eri käyttötarkoitukseen sopivaa kiinteistökantaa eri puolilla kaupunkia. Yksityinenkin maksaa.

Vasemmistoliiton ryhmä hyväksyy osaltaan esitetyn talousarvion ja taloussuunnitelman. Samoin kannatamme esitystä kiinteistö- ja tuloveroprosenteiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s