nuorisotyöttömyys

Älä maksa palkkaa!

Nuorisotyöttömyys pohjoismaissa – Ruotsi 29 %, Suomi 27 % ja Norja 9 %. Eikö Suomessa haluta puuttua, vai eikö osata? Nuorten työurat on saatava työpaikkatakuulla alkuun.

Minun työpaikkatakuu-ajatukseni on se, että valmistumisen jälkeen nuorelle taataan AMMATTIA VASTAAVA TYÖPAIKKA esim. 9 kk. OIKEASSA YRITYKSESSÄ/JULKISELLA SEKTORILLA ja OIKEASSA TYÖPAIKASSA, ja OIKEALLA TES:n mukaisella PALKALLA. Miksi nuorten työurien käynnistyminen onnistuu Norjassa, mutta ei Ruotsissa ja Suomessa? Tämä Naamakirjan seinäkirjoitukseni poiki pitkän keskusteluketjun.

Työvoimapolitiikassa Suomessa tyydytään kuitenkin kortistojen siistimiseen ja tempputyöllistämiseen. Temppuja tehdään, jotta näyttäisi siltä, että tehdään oikeita tekoja, ja samalla vältyttäisiin niiden oikeiden tekemiseltä.

Meillä käytetään työssä oppimista, työharjoittelua, kuntouttavaa työtoimintaa, työelämävalmennusta, työkokeilua ja kurssien näyttöosioita surutta, vailla kriittistä tarkastelua itse työttömän työllistymiseen. Työttömältä ei edes kysytä.Hän on toimenpiteiden kohteena, ja kokee sen oikeutetusti pompotteluna.

Yrityksissäkin on huomattu, että miksi maksaa palkkaa, jos joku tekee työn ilmaiseksi. Järjestelmä antaa yrityksille täysin ilmaisia työntekijöitä (työharjoittelijat ja työvalmennettavat). Sitten käytössä on palkkatuettavat, jossa tuki kattaa pienimmät palkat jopa kokonaan. Miksi järjestelmän väärinkäytöksiin ei puututa? Tuskin ketjuttaminen on viranomaisille yllätys tai tietämätön asia. Jos näin on, he eivät kuuntele asiakkailtaan (työttömiltä) saamaansa palautetta.

Sinnemäen lanseeraama ja mainostama Sanssi- kortti on johtamassa nuorten työllistymiseen “paskaduuneihin” Ruotsin mallin mukaan. Suomessa olisi juuri sitä pitänyt välttää ja varoa. Nuori tarvitsee oikean työpaikan, oikeassa yrityksessä/julkisella sektorilla ja oikealla palkalla – eli kunnon startin työuransa alkuun. Sitä voidaan ja täytyy tässä nuorisotyöttömyystilanteessa tukea, mutta keinottelulle sitä ei saa altistaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s