hallitus, työelämä

Työuria pidennetään nuorten työpaikkatakuulla

Kiviniemi-Kataisen virkamieshallitus pyrkii pidentämään työuria sen helpoimmasta päästä, eli alkupäästä. Ensi vuoden budjettiesityksessä on panostuksia opetukseen ja muutoksia opintojen rakenteisiin niin, että opiskelijoilla olisi mahdollisuus valmistua aikaisemmin. Oikeana tavoitteena on, että tutkinnon saaneet siirtyisivät nykyistä nopeammin työelämään. Pääsisivät oman leivän syrjästä kiinni, ja näin itsenäinen työura urkenisi.

Nuorisotyöttömyys on kääntynyt kesäkuussa ensimmäistä kertaa laskuun. Se on hyvä, mutta ei riittävä merkki. Alle 25-voutiaita työttömiä työnhakijoita oli edelleen 39.000, vain tuhat vähemmän kuin edellisvuonna. Kovin on kivuliasta kehitystä! 15 – 24-vuotiaiden työttömyysaste on edelleen 21,6 prosenttia. Se on melkein kolminkertainen määrä kokonaistyöttömyysasteeseen verrattuna.

Saman aikaan hallituksen vihreä työvoimaministeri on tyytyväinen työllisyysmäärärahoihin. Ne kuulemma riittävät, vaikka ovat 60 milj. euroa pienemmät. Miksi Sinnemäki on tyytyväinen? Eikö tuolla 60 miljoonalla olisi ollut käyttöä juuri nuorisotyöttömyyteen pureutumisessa.

Se ei riitä, että valmistutaan nopeammin, ja satsataan siihen. Saadaan tutkintotodistus taskuun, ja tyrkylle työmarkkinoiden käytettäväksi. Täytyisi saada se oikea, koulutusta vastaava työpaikkakin. Saatu ammattitaito rapautuu hyvin nopeasti käyttökelvottomaksi, ellei sitä pääse oikeissa töissä edelleen kehittämään ja käyttämään. Työvoimatoimiston jonossa se ei onnistu. Näin itse koulutukseen, ja nopeasti valmistumiseen tähtäävät panostuksetkin valuvat hukkaan.

Tuolla 60 miljoonalla eurolla olisi ollut todellista käyttöä alle 25-vuotiaiden nuorten työpaikkatakuussa. Vastavalmistuneelle taataan esimerkiksi vuodeksi oikea koulutusta vastaava työpaikka. Siitä tulisi saada oikeaa, TES:n mukaista palkkaa. Työpaikkatakuu-järjestelmä olisi voitu käynnistää ensin vaikka kokeiluna – alueellisesti ja ajallisesti rajattuna. Miksi työvoimaministerimme mieluummin luovutti, kuin jatkoi? Valmistumisen nopeuteen satsaamista olisi tullut täydentää nopeaan työllistymiseen satsaamisella. Nuorten työpaikkatakuu on tässä tehokas väline.

Vihreä ministerimme on enemmän mieltynyt nuorten Sanssi-korttiin, jota on jaettu 9000 henkilölle. Sen avulla on työllistynyt 1000 alle kolmekymppistä. Nuorten työllistymisessä Anni luottaa talouden kasvun jatkumiseen. Minä luotan enemmän nuorten työpaikkatakuujärjestelmään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s