elinkeinopolitiikka, Lappi

Hallitus tuhoaa Lapin kullankaivuun

Ensin Lemmenjoella vieraili Pekkarinen. Jalanjälkiä seurasi Lehtomäki Seurujärven saattelemana. Kummaltakin tuli kylmää kyytiä Lemmenjoella koneellista kullankaivuuta harjoittaville. Samalla se on aikamoinen suonenisku Lemmenjoen matkailulle, joka vahvasti tukeutuu alueella tapahtuvaan kullankaivuuseen.

Etelän päättäjien suunnitelmien mukaan kaivuu loppuu kahdekan vuoden siirtymäajan jälkeen. Käytännössä siirtymäaika on murto-osa kahdeksasta vuodesta. Koko vuotta kun kaivuutöitä ei voi suorittaa. Kulta jää maaperään. Yrittäjät menettävät elinkeinon ja samalla kotipaikkaoikeutensa. Inarin kunta menettää verotuloja, ja samalla matkailullisesti merkittävän vetonaulan – Lemmenjoen kullan.Miessinmaan kyläyhdistyksen kyselyn mukaan suuri osa Lemmenjoen kullankaivajista aikoo lopettaa kaivuutyön uuden kaivoslain vuoksi. Lopettajia on kaksi kolmasosaa. Vain joka yhdeksäs aikoo varmasti jatkaa kullanhuuhdontaa Lemmenjoella. Kyselyyn vastasi 27 kaivospiirin haltijaa.

Hallituksen kaivoslakiesityksen mukaan kullanhuuhdontaa koskevat kaivosoikeudet lopetetaan, ja ne korvataan uudella kullanhuuhdontaluvalla. Hetkonen! Oikeudet lopetetaan ja korvataan uudella huuhdontaluvalla. Mitäs se perustuslaki sanoikaan elinkeinovapaudesta, entäs omaisuuden suojasta.

Onko nyt tarkoitus siirtää kullankaivuu todellisilta Lapin kullankaivajilta herrojen herkuksi? Kenelle, kuka, millä perusteilla ja millaisilla maksuilla uudet huuhdontaluvat myönnetään?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s