vaalit

Mitä? Miksi? Milloin? Miten?

Lueskelin tuossa erään eduskuntavaaliehdokkaan kahdeksan kohdan ohjelmaa. Hän, kun on ehdokkaana, niin tällainen kai pitää jo olla tyrkyllä. Minulla ei ole, vaikka olen ehdokkaana. Olenko siis myöhässä, ajastani jäljessä?

Mitä sen ehdokkaan olisi esille nostettava? – Asioita, kysymyksiä, ongelmia, puutteita, vääryyksiä jne. Täyttääkö ehdokkaan vaaliohjelma silloin laatukriteerit, kun se listaa kaikki “egyptin vitsaukset” korjattaviksi epäkohdiksi. Kysyminen “Mitä? Miksi? Milloin? ja Miten?” on äänestäjän rooli ja oikeus. Ehdokkaan rooli, oikeus ja velvollisuus on vastata niihin:

  1. Mitä pitäisi tehdä?
  2. Miksi pitäisi tehdä?
  3. Milloin pitäisi tehdä?
  4. Miten pitäisi tehdä?

Äänestäjällä on oikeus vaatia – “Nuorisotyöttömyyden torjumiseksi on tehtävä kaikki voitava?” Tai – “Köyhyyden poistamiseksi on tehtävä kaikki voitava!” Nämä ovat kysymyksiä ja vaatimuksia. Eivät ohjelman sisältöä. Ehdokkaan rooli olisi antaa niihin vastauksia. Ei kai ole järkevää, että ehdokas menee/pääsee eduskuntaan esittämään samoja kysymyksiä uudelleen, joita hänelle itselleen on esitetty! Kansanedustajan rooli on antaa vastauksia, aloitteita ja ratkaisumalleja, eikä toistaa kysymyksiä, joita äänestäjä hänelle esittää. Nekö muka ovat vaaliohjelma?

Keneltä sitten kysyn vaaliohjelman sisällöstä? Puolueelta? Mainostoimistolta? Vai peräti itseltäni ja kannattajilta? Puolue vastaa – listaa nämä, ne ovat myös puolue- ja muissa tavoiteohjelmissa. Mainostoimisto vastaa, listaa nämä – ne ovat nyt kuumaa kamaa äänestäjien keskuudessa. Näillä syntyy tulosta. Kysy itseltäsi! Mitä? Miksi? Milloin? ja Miten? Oletko sanojesi takana? Mikä on visiosi? Toimitko niin kuin puhut? Oletko uskottava?

Omalta osaltani olen päätynyt kysymään vaaliteemoista kannattajilta. Haen ennemmin tukea “alhaalta”, kuin hyväksyntää “ylhäältä”, ja “markkinointineuvoja” mainostoimistoilta. Äänestäjä ja kannatus ratkaisee!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s