Ei kategoriaa

Veikko Virtanen 90 v. sokea sotaveteraani

Veikko Virtanen on sotaveteraani. Hän ei osaa ruotsinkieltä. Hän on sokea. Syksyllä vaimon poismenon myötä Veikko menetti “katsovat silmät”, pitkäikäisen kumppanin ja asioiden hoitajan. Veikon kotikunta Vaxholm (Ruotsi) sijoitti hänet ruotsinkieliseen hoitokotiin. Syksystä saakka hän on turhaan odottanut siirtoa suomenkieliseen hoitokotiin.

Laki velvoittaa kunnat järjestämään suomenkielistä hoitoa, jos sille on tarvetta. Kunta selvittää ja pallottelee. Vastuullinen viranhaltija sulkee puhelimen. Kunta ei halua kommentoida. Kukaan vastuullinen ei vastaa, eikä halua kuulla Veikon hätää.

Kun Veikko sanoo, että hän ei ymmärrä, hän tarkoittaa kieltä. Kohtalonsa hän ymmärtää, ja sitä voi kuvata vanhuksen kiduttamiseksi. Vastuullisten ymmärryksen voi kyseenalaistaa. Vaxholman sosiaalilautakunnalla on tiistaina 25.5. klo 18.00 osoitteessa Eriksövägen 27 valta saattaa Veikon asia ihmisarvoiseen päätökseen.

Veikon kohtalo on koskettanut kansalaisia sekä Ruotsissa että Suomessa. Veikon oikeuksien, asianmukaisen vanhuuden hoivan ja huolenpidon turvaamiseksi on perustettu facebook-ryhmä.

SVT:n suomenkielisissä uutisissa Veikko kuvaa kohteluaan ja perää oikeuksiaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s