Ei kategoriaa

Kerjääminen ja hyväntekeväisyys

Ystäväni oli kuunnellut sivukorvalla A-Studiota. Hän jäi miettimään “pitäisikö kerjääminen kieltää?”. Tuon saman kysymyksen hän heitti minulle – Mitäpä mieltä olet? Tulkitsen kysyjääni (kysymättä häneltä itseltään), että hän voisi olla valmis kieltämään kerjäämisen.

Spontaanisti vastasin näin:

“Voisi samalla kysyä – pitäisikö rahattomuus kieltää? Byrokratisoidaanko köyhyys toimeentuloluukulle, jossa papereiden perusteella katsotaan, saako joku rahattomuuteensa kerjätä?”

Kuka on oikeutettu kerjäämään? Olisiko apua “Mitä, missä ja milloin?” – vuosikirjasta?

  1. Mitä kerjääminen on? Kerjääminen eli kerjuu tai kerjäläisyys on elintavaksi muodostunutta rahan tai muiden hyödykkeiden pyytämistä. Onko omien lakiin perustuvien oikeuksien perääminen kerjäämistä? Sitä se ei mielestäni ole. Ei myöskään nöyrtymistä tai nöyristelyä.
  2. Missä sitä harjoitetaan, ja mikä olisi sovelias paikka? Asiaa on tarkasteltava kerjääjän ja antajan kannalta. Kerjääjän kannalta vastaus lienee pääsääntöisesti päinvastainen, kuin antajan kannalta.
  3. Milloin saa kerjätä ajallisesti ja syyn perusteella? Olisiko aamu-, keski- tai iltapäivä hyvä pyytäjän ja antajan kannalta? Millainen syy kävisi parhaiten antajalle (motiivi) ja saajalle (tarve)? Olisiko – virka-aikana – ajallisesti hyvä määritelmä? Olisiko nälkä pätevä syy? tai selviytymisen tarve ja halu?

Mitä, missä ja milloin?- kirja ei anna oleelliseen Miksi? -kysymykseen vastausta.

Antaisiko Wikipedia tietosanakirja tähän Miksi? – kysymykseen apuja. Eipä juuri anna.

Kerjäämisen – pyytämisen vastakohdaksi voisi kuvitella hyväntekeväisyyden – antamisen. Tähänkin Wikipedia antaa osan vastausta – ei tyhjentävää, mutta kuitenkin. Jos ostan kaverilleni krapulakaljan, tuskin kyse on kummastakaan, vaan puhtaasta kaveruuteen perustuvasta toimenpiteestä.

Jos osallistumalla  gaala-hyväntekeväisyyteen, jossa osallistumis-kustannukset ovat suuremmat, kuin itse kohteelle menevä rahapotti, tuskin kyseessä on aito hyväntekeväisyys- toimenpide. Sama koskee erilaisia hyväntekeväisyyskeräyksiä, joiden tuotosta huomattavan suuri potti saattaa mennä muualle, kuin itse hyväntekeväisyys-kohteelle. Kerjääkö hyväntekijä arvostusta statukselleen, vai suoranaista henkilökohtaista hyötyä puhuttelevalla kohteella.

Kysyvä ystäväni – en osaa vastata – ainoastaan kyseenalaistaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s