Ei kategoriaa

Uraaniongelma rajalla – siirretään rajaa

Ylitornion kunta on esittämässä Rovaniemelle kuntarajan siirtoa. Näin Rovaniemelle ongelmallinen uraaniesiintymä jäisi kokonaisuudessaan Ylitornion puolelle. Esitys herättää monia kysymyksiä.

Rajan siirron perusteluissa Ylitornio esittää, että näin Rovaniemi pääsisi matkailulliseen imagoon sopimattomasta ongelma-alueestaan. Vasta uraanin löytyminenkö muodosti alueesta tässä suhteessa ongelman? Eikö Ylitornion kunnalla itsellään ole matkailun suhteen mitään kehittämistarpeita? Onko Aavasaksan lentomäkihanke nyt lopullisesti haudattu? Entäs Iso-Vietosen matkailullinen kehittäminen? Ongelmahan on myös siinä, että esityksessä itse “ongelma-aluetta” ei vaadita siirrettäväksi. Vain raja siirtyisi. Alue jäisi entiselle paikalleen – sitä ei siirretä.

Toisena perusteluna Ylitornio käyttää sitä, että näin kaivosyhtiön ja kunnallisten päättäjien välinen yhteydenpito helpottuisi. Hanketta edistäisi vain Ylitornio ja kaivosyhtiö. Rovaniemi ajettaisiin tässä kaavailussa sivuraiteelle kuunteluoppilaan asemaan. Kaivoshankkeen vaikutusalue ei taida noudattaa nykyistä kuntajakoa ja –rajoja. Luovuttaisiko Rovaniemi päätösvaltaansa hankkeen ympäristövaikutusten suhteen suosiolla naapurikunnalle.

Kolmantena perusteluna Ylitornio käyttää sitä, että näin sillä olisi mahdollisuus päästä harvaanasutuille kunnille myönnettävien tukien piiriin. Eli kun alue laajenee ja väkimäärä pysyy suunnilleen samana, tuen saamisen kriteerit täyttyisivät. Itse uraanikaivoshankkeen edistämisen suhteen kolmas perustelu ei kuulu joukkoon. Se on ikään kuin “ulkopuolisena” vedetty mukaan.

En usko, että Rovaniemi lämpiää siirtoneuvotteluille. Jos uraanikaivos tulevaisuudessa toteutuu, hamuaa Rovaniemi osansa sen hyödyistä. Haitat eivät kuntarajojen siirroilla pienene. Vain sanomisen valtaa siirrolla luovutettaisiin pienemmälle porukalle.

Toimittajan Technorati merkinnät: ,,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s