Ei kategoriaa

Saksan oikeiston murskatappio ja Suomi 2011

Saksan suurpuolueet –CDU ja SPD – rämpivät historiallisen huonot vaalitulokset Nordhein-Westfalenin osavaltiovaaleissa. Merkelin puolueelle tulos oli sen historian huonoin (-10 %).

Sosiaalidemokraateilla tulos oli heikoin 50 vuoteen. Kuitenkin se on julkisuudessa leimattu voittajaksi. Voittajia sen sijaan ovat Vihreät, jotka lähes kaksinkertaistivat kannatuksensa. Vasemmistoliiton sisarpuolue Die Linken kannatuksen kasvu, ja nousu vaa´ankieleksi maapäiville vahvistaa sen poliittista painoarvoa lukuja enemmän. Politiikka ei sittenkään ole pelkkää matematiikkaa.

Kreikan talouskriisi ja tyytymättömyys liittohallitusta kohtaan eivät selitä tappion suuruutta. Tutkijoiden mukaan vaalien tuloksen ratkaisevana tekijän olivat sittenkin arkipäiväisemmät asiat – koulutuksen ja terveydenhuollon ongelmat, sekä kyseenalainen vaalirahoitus. Tuntuuko tutulta?

Euroopassa tapahtuva kehitys heijastuu varmuudella myös Suomeen. Ne luovat sen pohjavireen, joita peilaten tavallinen äänestäjä kotikutoisia asioita ja ongelmia pohtii. Lähellä, itseä suoraan koskettavat asiat ovat helpommin käsiteltävissä, kuin esim. 750 miljardin €uron vakautuspaketti koko Eurooppaa koskien.

Reumasairaalan 2 miljoonan €uron pelastuspaketilla on mielissä suora kiinnitys reumasairauden hoitoon – siten se on konkreettinen. 750 miljardin €uron vakautuspaketti sitä vastoin on hahmottumaton möhkäle. Vaikka Katainen ja Vanhanen kuinka vakuuttelisivat sen välttämättömyyttä, pelottelisivat seurauksilla ja kaikilla “egyptin vitsauksilla” – epäilyksen siemen jää kalvamaan.

Poliittinen ilmasto, jossa 2011 eduskuntavaalit tullaan käymään, alkaa vähitellen kypsymään. Keiton ainesosat sisältävät mahdollisuuden ja tarpeen muutokselle. Tässä mahdollisuudessa ja tarpeessa kotimaiset ainekset ovat sittenkin määräävänä – päällimmäisenä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s