Ei kategoriaa

VIROLAISMETSURIT LAPIN HAKKUILLE

Valtion tuottavuusohjelma pakottaa Metsähallituksen tehostamaan hakkuutoimintaansa Lapissa. Etelä-Suomeen rahdattava rahamäärä ajaa Metsähallituksen pikaisesti tiukalle kulukuurille. Erityisen säästökurimuksen kohteeksi joutuvat inarilaiset metsurit. Heidän työsarastaan suojelukohteiden piirissä on yli puolet urakasta. Koko Inarin kunnan alueesta noin 90 % on erilaisten suojelutoimien piirissä. Kunnan toimesta onkin käynnistetty hanke, jolla jalankulkijoille luodaan maastoon askelmerkit, johon paikalliset asukkaat saavat astua.

Metsähallitus on yhdessä kunnan kanssa käynyt alustavia neuvotteluja Greenpeacen metsävastaavan, Suomen Luonnonsuojeluliiton ja Vihreiden eduskuntaryhmän kanssa. Agendalle on nostettu ajatus, jossa paikallisten metsurien joutenolo voitaisiin rahoittaa valtion toimesta erilaisin työvoimapoliittisin toimin. Inarilaisille metsureille luotaisiin alueellisesti ja ajallisesti rajattu muutosturva, joka vapauttaisi Metsähallituksen liian raskaista työvoimakuluista. Samalla se pääsisi toteuttamaan omia tavoitteitaan kustannustehokkaalla tavalla. Katainenkin on jo pannut valtiovarainministeriön virkamiehet tekemään uudet laskelmat valtiontalouden vajeesta.

Neuvotteluissa on tiettävästi päästy ratkaisuun, jossa inarilaisilta metsureilta suojelluille hakkuualueille voitaisiin tuoda korvaavaa työvoimaa Virosta. Metsähallitus on jo hakenut virolaismetsureille Skanska Oy:n toimivan johdon myöntämää työnjäljen laatusertifikaattia. Greenpeacen metsävastaava on alustavasti näyttänyt uudelle ennakkoluulottomalle innovaatiolle vihreää valoa. Saksalaiset aktivistit ovatkin jo tulossa ennallistamaan Nellimin metsäleiriä alkuperäiseen luonnontilaansa. Stora Enson Karvinen on luvannut markkinointitoimena avustaa Kemijärven tehtaan lakkauttamisesta säästyneillä varoilla ryhmän Lapin matkaa.

Lapin luonto- ja eräopiskelijat rakentavat harjoittelutyönään vielä tämän kevään aikana leimikoille pitkospuita, ja taukotiloiksi Työvoimapiirin hyväksymiä laavuja sekä riukuja tarpeiden suorittamispaikoiksi. Inarin Metsurien yhdistys yhdessä Lemmenjoen kullankaivajien kanssa on pannut vireille Lapin Liiton kautta EU:lle hankerahoitus anomuksen, jolla vanhoja paikallisille työtä antaneita paikkoja ja rakenteita voitaisiin suojella tulevien sukupolvien ihmeteltäväksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s