Ei kategoriaa

Toimeentulotuen tulkinnat lisäävät menoja

“Jos ei ole yhtään rahaa, niin monet rupeaa köyhiksi” (Roope 6 v.)

Viime vuonna Rovaniemellä maksettiin toimeentulotukea 8,1 miljoonaa euroa 3700 taloudelle. Talouksien määrä kasvoi 150, ja toimeentulotuki eurojen määrä yli miljoonalla. Lähestymme uhkaavasti 90-luvun lopun lama-aikojen tasoja. Keinoja kehityksen katkaisemiselle on olemassa!

Köyhyysrajan alapuolella elää Suomessa runsaat 700 000 henkeä. KELA:n osastopäällikkö Olli Kangas arvelee määrän kasvavan nykylaman seurauksena noin 50 000 hengellä. Samalla köyhyysrajan tuntumassa olevien toimeentulovaikeudet kasvavat.

Toimeentulotuen tiukat tulkinnat ja normitukset edistävät köyhyyden periytymistä, ja yhä useamman talouden luisumista sekä pitämistä köyhyysrajan alapuolella. Kansainvälisessä vertailussa Suomessa köyhyyden periytyminen on vielä vähäistä. Pienituloisten ja toimeen-tulotukea saavien perheiden lapsilla periytymisriski on Suomessa kaksinkertainen. Yhdysvalloissa riski on nelin-viisinkertainen. Halutaanko Suomeen  samanlainen periytymismalli?

Vantaalla tehdyn selvityksen mukaan vain joka kymmenes nuori (18 – 24 v.) jättäytyy omasta halustaan elämään pysyvästi toimeentulo-tuen varassa. Kuva toimeentulotuella loikoilevista nuorista on siten vääristynyt. Elämäntaparyhmä on vain marginaalinen.

Toimeentulolain tulkinnat esim. Rovaniemellä eivät tue nuorten omaa pyrkimystä oman elämäntilanteensa ja tulevaisuutensa haltuunotossa. Toimeentulotukea saavan yksinhuoltajan lapsen joululoman ajan palkka johti siihen, että toimeentulotuessa lapsen normiosuus napattiin kokonaan pois, ja lapsen palkka siltä osin katsottiin perheelle tuloksi. “Onneksi en hakenut hiihtolomalla töihin!”

Rovaniemi jakaa nuorten kesätyöpaikat sosiaalisin perustein. Sitäkin taustaa vasten on nurinkurista, että kaupunki laskee nuoren saamat vähäiset viikonloppu ja loma-ansiot perheelle toimeentulotukea vähentäväksi tuloksi. Toisenlainenkin tulkintamahdollisuus on, että vähäiset tulot katsottaisiin lapsen oman elämäntilanteen edistämiseksi, ja painotettaisiin sitä puolta. Laissa siihen ei ole estettä.

Huhtikuun alussa voimaanastuva STM:n lakiin tekemä täsmennys pakottaa myös Rovaniemen muuttamaan tulkintaansa niin, että lapsen palkka jätetään huomioimatta toimeentulotukea laskettaessa. Kun emme itse ymmärrä, niin laki pakottaa lisäämään ymmärrystä. Yksi lapsiperheisiin kohdistuva “kannustinloukku” poistuu. Samalla toimeentulotukea saavan perheenkin lapsi saa ja kannattaa käydä töissä.

1 vastaus artikkeliin “Toimeentulotuen tulkinnat lisäävät menoja”

  1. Nyt puhut Jaakko asiaa! Käy kattoon espoon kaupunginteatterissa esitystalous jos vaan mitenkäään mahdollista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s