Ei kategoriaa

MARJANPOIMIJOITA JA KETTUHÄKKEJÄ


Ruotsissa maahanmuuttovirasto päätti, että ulkomaalaisille marjanpoimijoille pitää tarjota työsopimus, ylityökorvaukset ja 16.000 kruunun minimipalkka. Nyt tämä päätös huolestuttaa suomalaisia marjanostajia rajan tällä puolella. Suomen Marjanpoimijat ry:tä se ei huolestuta, vaan ovat tehneet vastaavasta kohtelusta kantelun oikeusasiamiehelle.

Vasemmistoliitto on esittänyt yleissitovien työehtosopimusten lisäksi lailla säädettäväksi minimityöpalkka kymmeneen (10) euroon tunnilta. Sillä saattaisi tulla jo toimeen, jottei tarvitsisi turvautua toimeentulotukeen, Samalla se poistaisi niitä kuuluisia kannustinloukkuja. Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Järventaus – taas tällä puolen rajaa – on huolestunut, ja tyrmää ajatuksen. Eräillä aloilla, esim. siivousalalla, ei kuulemma ole varaa maksaa kymmenen euron minimipalkkaa. Teetetään työtä, josta ei ole varaa maksaa. Täytyisikö siivoojan vaihtaa marjanpoiminta-alalle, jossa palkkauksen vuotavaa perälautaa ollaan tukkimassa?

* * *

Oikeutta Eläimille aktivistit saivat säpinää ja kuohuntaa aikaiseksi kuvaamalla salaa huonosti kohdeltuja luontokappaleita. Laillisen elinkeinon harjoittamisen epäkohtia saatettiin kaiken kansan kauhisteltaviksi. Aktivistit ennättivät ensin. Sitten hengästystauon aikana paikat kohtuulliseen kuntoon odottamaan Elviran tarkastajia virka-aikana paikalle. Pääministeri silotteli skandaalia toteamalla, että kyseessä oli luontokappaleiden sairastupa, jossa osasta tosin puuttui lattiaverkko.

Lapissa miljoonahuvilan rakennustyömaalla virolaisten työmiesten taukotilan virkaa täyttää laavu. Virolaisilla on työsuhde, joten työsuojeluviranomainen on tervetullut vierailija. Toisella rakennustyömaalla hieman lasten leikkimökkiä suurempi kollostus toimii samalla työmaan tarvikesuojana. Rakennusluvat miljoonahuvilassa ovat asianmukaisessa kunnossa. Työntekijöiden sosiaalitilojen osalta ne eivät sitä ole! Työsuojelupiirien tarkastajia ei näy!

Resursseja työsuojelutarkastuksessa on vähennetty. Siksikö, että niitä riittäisi enemmän tähdellisempään? Siksikö, että silmäpareja sillä saralla olisi vähemmän ja riittäisi muualle enemmän? Missä on kauhistelu ja keskustelu suomalaisten työehdoista ja työolosuhteista? Edes pääministeri ei ole vaivautunut silottelemaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s