Ei kategoriaa

Paskapalkka ja syrjäytyminen!

“En mää mihinkään kunnan sosialistisiin työpaikkoihin halua. Haluan heti kunnon palkan, enkä mitään pikkurahoja”. Näin tuumasi muuan KELA:n päivärahalla kituuttava vailla ammattia oleva alle kolmekymppinen. Mielenkiintoinen kanta, ja varmaan vilpitön. Sen perusteluja olisin kuunnellut enemmänkin, mutta se luiskahti keskustelijoilla tinkaamisen asteelle.

Työllä tienattu palkka on “paskapalkkaa”, jos se ei ole heti tarpeeksi suuri. KELA:n päivärahahan onkin luonteeltaan täysin itsestäänselvyys – se kuuluu mulle! Saisi vaan olla suurempi. Eihän sitä kukaan tienaa – se on jo jossain olemassa, valmiina, kunhan nostaa vaan. Sama juttu lapsilisien kohdalla. Sekin on varmaan ollut olemassa otettavaksi jo aikojen alusta lähtien. Itse tienattu on julkisella puolella “sosialistinen työpaikka” ja yksityisellä puolella “paskaduuni”, jos siitä ei heti saa kunnon korvausta. Se saamapuoli (KELA:n päiväraha ja lapsilisä) ei ole kumpaakaan – ei sosialistista eikä paskarahaa, vaan täysin valmiina otettavaksi. Ei sitä kukaan tienaa ja kasaa – se on vaan. Tämäkö oli alle kolmekymppisemme logiikka?

Viime valtuustossa tein aloitteen, josta sain vinkin joensuulaisen A. Alsion blogista. Joensuun kaupungissa on vuodesta 2005 lähtien ollut käytäntö, jossa kaupunki on palkannut oppisopimuskoulutukseen alle kolmekymppisiä työttömiä nuoria.

Tuon käytännön sisällytin aloitteeseeni:

Rovaniemi käynnistää hankkeen, jolla palkataan kaupungin eri hallintokuntiin nuoria työttömiä oppisopimuskoulutukseen.

Oppisopimukseen valitaan alle 30-vuotiaita rovaniemeläisiä (kotikunta vuoden alussa), joilla ei ole aikaisempaa ammatillista koulutusta. Muita valintaperusteita ovat mm. henkilön soveltuvuus kyseiselle ammattialalle, toimeentulotukiasiakkuus, yksinhuoltajuus, työttömyys ja työnhakijana oleminen.

Joensuusta saamani tiedon mukaan kokemukset ovat olleet pääsääntöisesti myönteisiä, ja keskeyttämiset yksittäistapauksia. Myös Kuntaliitossa menettelyssä nähtiin pelkästään positiivisia vaikutuksia. Jostain kumman syystä Kuntaliitosta ei ollut esittää kattavaa tilastotietoa siitä, miten eri kunnat käyttävät oppisopimusmenettelyä. Vaihtelevasti! – se ei taida täyttää kattavan tilastotiedon kriteereitä.

1 vastaus artikkeliin “Paskapalkka ja syrjäytyminen!”

  1. Olet ymmärtänyt väärin.Tarkoitin kunnan opisopimus paikkojen olevan suunnitelmiini sopimattomia, koska siinä joutuu sitoutumaan kouluun seka huono palkkaiseen työhön pidemmäksi aikaa, varsinkin kun pienemmiltä yrityksiltä satelee työtarjouksia paremmalla palkalla.Sekotin keskusteluun sen verran poliitiikkaa että aloin halveksuen selostamaan sosialismin huonoja puolia ja miten nämä ilmenee kunnan taloudessa. Kerroin joka tapauksessa ottavani lailliset korvaukset mitä virastot minulle suo.Koska luonteeni on enemmänkin kapitalistinen kunnioitan enemmän pienyrityksiä kuin Rovaniemen kuntaa.PS. en ole ammattia vailla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s