tarinat

Missä on Hölmölä? – säästöparatiisia etsimässä

Itse muistan tarinan, jossa hölmöläiset luulivat säästävänsä lakanaa, kun leikkasivat toisesta päästä, ja ompelivat leikatun palan kiinni toiseen päähän. Ongelma oli ”ratkaistu”! Toinen hölmöläistarina liittyy siihen, kun rakennettuun pirttiin haluttiin valoisuutta. Naiset kantoivat säkillä pimeyttä pirtistä ulos, ja miehet samalla konstilla valoisuutta sisään. Ei tulosta! Tehdään ikkuna – näin toimittiin. Lisää ikkunoita ja ikkunoita, kunnes koko pirtti romahti. Nyt oli sisällä yhtä paljon valoa kuin ulkonakin. Ongelma oli ”ratkaistu”!

Laihialaiset vastaavasti saituudessaan menivät niin pitkälle, että säästämispyrkimyksiin meni enemmän panoksia, kuin siitä saatiin tuloksia. Laihian sijainnin me tiedämme. Mutta missä on ”Hölmölä”? Tuolla, siellä, heillä ja niillä. Hölmölä on aina muualla – mutta ei missään tapauksessa meillä. Eihän me – mutta nuo toiset! Käytetäänpä poissulkevaa menetelmää! Missä se varmasti ei voi olla. Omat nurkkamme jätämme tutkimatta – koska se varmasti ei voi olla meillä. Säästymme turhalta vaivalta. Poissulkeva menetelmä on nyt loppuun käytetty.

Helsingissä toimii veronkevennyshallitus, joka pakottaa kunnat verojen nostoon. Muilta lainaamalla säästetään kevennyksiin, jotta toisaalla olisi varaa nostaa. Hallitus on mahdollinen sijaintipaikka. Helsingissä itsessäänkin se voi olla, koska se säästää nyt katujen aurauskuluissa, ja laatii kaikkien aikojen lakkautuslistan kirjastot etunenässä. Rovaniemen valtuustossakin se voi sijaita, koska se päätti lisätä valtaansa lisäämällä oikeuttaan kysyä – säästetään päätäntävaltaa vastaisuuden varalle. Useassa kunnassa säästetään nyt ennaltaehkäisevässä työssä, jotta varoja säästyisi seurausten hoitoon. Kunnissa ”Hölmölä” siten ainakin on.

Yrityksissäkin ”Hölmölä” voi luurata. VR säästää junavuoroissa – niitä harvennetaan. Näin pysytään harvennetussa aikataulussa, ja säästetään kaluston kunnossa. Finnair säästää ulkoistamalla kenttätoimintonsa, jotta Ivalon taksimiehille olisi varaa maksaa ”hiljaisesta Norjan matkalaisesta”. Väittävät, että Baronankin työntekijät säästäisivät jopa työpanoksestaan työnantajansa hyväksi, koska työvoimavaltaisella alalla työvoimakustannukset ovat merkittävä säästökohde.

Ay-taustaiset taas ovat solidaarisia työttömiä kohtaan, eivätkä hae kaikkia töitä, vaan säästävät niitä eniten tarvitseville – niitä vähiä töitä. On niin paha tuo työllisyystilanne – varsinkin nuorten kohdalla, jotka säästävät vanhemmilleen ”omistettua” työpaikkaa pahojen päivien varalle. Tässä elämänvaiheessa tyytyvät itse pätkään, silppuun ja sälään.

Työmailla se voi myös luurata. Siellä on nykyään aika yleinen kommentti ”Nyt kyllä säästetään väärästä päästä!”. Vaikka ei ole edes blogia, mitä voisi kommentoida. Tuhlataan kommentteja olemattomaan.

Suomessa ”Hölmölä” ainakin on. Täällä köyhyys on säästetty rikkailta vain köyhien varalle. Varallisuus taas on varattu vain rikkaiden yksinoikeudeksi. Molemmille varallisuutta ja köyhyyttä ei riitä! Täällä säästetään puhumisessa, kuuntelemisessa ja sovun etsimisessä. Jätetään panoksia saneluun – sitä tarvitaan nyt enemmän kuin keskustelua ja siitä syntyvää yhteistä näkemystä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s