Ei kategoriaa

Sääennusteita LAUKKUKAAOKSESTA

Laukkusuma vain kasvaa Helsinki–Vantaalla

Laukkusuma hellittämässä

Ryanair-pomo haluaa tehdä ilmaiseksi töitä Finnairille

Ulkomaiset lentoyhtiöt tuovat jo omat laukunkäsittelijät

Lentoaseman kaaokseen jäi 12 000 laukkua

Finnair, nyt meni maine

Finnairin työntekijät: Lentokentällä tänään kaaos

Yllä Taloussanomien uutislinkkejä Vantaan matkalaukkuruuhkan eri vaiheista. Mitä tästä pitäisi ajatella? Hieman tulee mieleen Vaalimaan rekkajonot. Välillä vetää ja välillä ei – ruuhkautuu. Suma seisoo. Jossain tulppaa. Myös Lapin uitossa kapeikoissa puut tuppasivat joskus kasautumaan. Tämän suman purkivat jätkät kekseineen. (Keksi tarkoittaa uitossa käytettävää tukkien liikutteluun tarkoitettua pitkävartista työkalua) Eikö näitä keksimiehiä Vantaan laukkuterminaalissa ole riittävästi?

On valiteltu huonoa säätä Suomessa ja muualla Euroopassa. Terminaalissa ei kuulemma ole tarpeeksi tilaa. Myös lentojen myöhästymiset on esitetty syyksi. En ole oikea henkilö arvioimaan syiden merkittävyyttä. Työntekijöiden pääluottamusmies Pekka Kähkönen toteaa, että matkalaukkuja käsittelevällä Baronalla ei ole riittävästi henkilökuntaa – niitä keksimiehiä. Johtaako lentoaikataulujen heittäminen siihen, että keksimiehet eivät ole oikeaan aikaan paikalla sumaa purkamassa. Myös Finnavian puolelta on kommentoitu terminaalin tilojen riittävyyttä – ei liene todellinen syy.

Säässä voi olla sikäli syytä, että sehän toistuu joka vuosi. Nyt kuulemma Lappiin kuskataan osa matkalaukuista rekoilla. Huonoissa keliolosuhteissa tietysti. Eli matkailija ensin koneella ja laukku perässä, joko seuraavalla lennolla (jos mahtuu) tai rekalla. Ongelma matkailijan kannalta on vain siinä, että tunturissa ei oikein nappaskengissä pärjää. Laukku voi  tulla perille, kun matkailija istuu jo paluulennolla.

Finnair ulkoisti loppuvuodesta matkalaukkuhuoltonsa ns. maatoiminnot Baronalle, josta seurasi tietysti lakko. Ihmisten lennättäminen on Finnairin ydinliiketoimintaa. Maatoiminnot ovatkin sitten liitännäistoimintoja, jotka voidaan ulkoistaa. Lentomatkustajan kannalta on yksi hailee jako ydin- ja liitännäistoimintoihin. Hänelle tärkeää on, että hän ja matkavarustus kulkee yhtäaikaisesti. Muu on huonoa palvelua, josta kritiikki kohdistuu sitä ydinliiketoimintaa harjoittavaan yritykseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s