Ei kategoriaa

Sijoita siivoojaan ja jätehuollon työntekijään – saat parhaan tuoton!

Lapin kaamoksessa iltalukemisena matkassani Ivalossa on Pekka Muhosen hulvaton pamfletti ”Matkailija poronkusemilla”. Pamfletissaan Muhonen hakee poronkusemalle uusia eurostandardeja. Tämä matkailuelinkeinon tarkkailija panee miettimään monia ”kyseenalaistamattomia perustotuuksia” täysin uusiksi. Vertailupintaa hän hakee Saksan, Ranskan, Espanjan, Lähi-idän ja USA/Kanadan kautta.

Miestä en tunne. Ilmeisesti kuitenkin jo ikäihminen, koska legendaarisen Pohjanhovin keittiömestari Gunnar Pistokosken ruoanlaittotaidot tyydyttivät matkailijamme nälän. Pamfletin herättämissä ajatuksissa on paljon hyödyllistä pohtimista. Blogin otsikkoon viittaava yksi Muhosen raflaava väite on se, että hotellien ja ravintoloiden preussilainen nokkimisjärjestys täytyisi kääntää täysin päinvastaiseksi. Näin tehden asiakkaan kannalta järjestys olisi oikein.

Olemme tottuneet järjestykseen: johtaja, päälliköt. hovi- ja keittiömestarit, tarjoilijat, portieeri ja siivooja. Muhosen asiakasnäkökulma – järjestys olisi: siivoojat, portieeri, tarjoilijat ja mestarit. Siitä eteenpäin listaa ei kannata jatkaa, koska asiakkaan viihtymiselle päälliköistä ja johtajista on vain haittaa. Asiakkaan kannalta johtaja on jopa täysin tarpeeton henkilö. Ravintolasalissa johtajan palveleminen syrjäyttää sivuraiteelle varsinaisen asiakaspalvelun, asiakkaan tarpeiden ensisijaisuuden.

Brittiläinen ajatushautomo New Economics Foundation (Nef) on nyt kehittänyt laskentakaavan, jolla eri ammattien tuottamaa hyötyä verrataan toisiinsa. Investointien yhteiskunnallinen tuotto eli SROI ottaa perinteisten taloudellisten mittarien lisäksi huomioon myös vaikutukset yhteiskuntaan ja ympäristöön.

Raportin mukaan esim. sairaalan siivooja tuottaa 10 punnan hyödyn (punta = 1,12 €) jokaista hänen palkkaansa sijoitettua puntaa kohden. Jätehuollon työntekijän osalta hyöty on kaksitoistakertainen. Päiväkotien työntekijöihin sijoitettu punta (1,12 €) tuottaa 9,50 punnan hyödyn. Ne ovat siten hyödyllisiä ja tuottoisia sijoituskohteita.

Vahingollisia ja tuottamattomia ammatteja raportin mukaan olisivat pankkiirit, jotka tuottavat punnan sijoituksella 7 punnan edestä vahinkoa. Mainosalan johtajat tuottavat 11 punnan vahingon. Varsinaisia vahinkosyöppöjä raportin mukaan ovat kuitenkin veroneuvojat, jotka viedessään neuvoillaan yhteiskunnalta verotuloja, tuottavat 47 punnan vahingon yhden punnan sijoituksella. NEF haluaa tuoda esiin sen, että maksetulla palkalla ja työn tuottamalla yhteiskunnallisella hyödyllä pitäisi olla joku suhde toisiinsa. Olisiko Pekka Muhosen pamfletti käännetty englanniksi. Asioita voi ajatella ja laskea toisellakin tavalla, kuin sillä perinteisellä viivamenetelmällä!

Raportin voi lukea täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s