Ei kategoriaa

Kuoli työnsä ääreen – pienyrittäjän muotokuva

Kirjoitukseni ”Kuka uskoo yrityksiin?” kirvoitti eräiltä yrittäjätaustaisilta somasti kärjekästäkin kommentointia. Tuon kirjoituksen kritiikin kärki kohdistui suuryrityksiin eri toimialoilta – tarkoituksellisesti. Hernettä tunkivat nenäänsä pien- ja keskisuuret yrittäjät. Lupasin palata asiaan. Tässä se tulee.
Ymmärtääkö työmies ja vielä vasuri mitään yrittämisestä? Pitävät yrityksiä sosiaalitoimistoina, joista voidaan tarpeen niin vaatiessa ulosmitata kassa tyhjäksi? Eivät välitä mitään siitä, että viivan alle on jäätävä katetta yrityksen vastuille ja yrittäjätulolle. Tekevät työnsä kelmit vielä TESsi perstaskussa. Tarkastavat siitä mennen tullen ja palatessa, mitä työtehtäviä kuuluu tehdä ja mitä siitä kuuluu saada korvausta. Ei kuulu mulle! Mitä maksat?

Entä se AY- liike? Pien- ja keskisuuren yrittäjän päävastustaja numero yksi. Sopisimme paikallisesti ja yrityskohtaisesti – mutta AY-pamput Ahonen etunenässä haraavat vastaan. Yritykset kaipaavat joustoja, jäykkien rakenteiden purkamista ja lisää sitä tuottavuutta sekä tehoja. Se lakkoase on perkeleestä seuraava – tai edellinen.

Vasemmistopuolueet eivät ymmärrä yritystoiminnasta mitään. Punavihreää hömppää, sukupuolikiintiöitä ja seksuaalivähemmistöjen puolustajia koko sakki. Osa jopa verkkosukissa keikaroivia, joilla punasta on vain rouvien kynsissä. Todellisia EI-puolueita, menneisyyden jäännöksiä, joiden ainoa tehtävä on sanoa EI!
Todellinen yrittäjän ystävä löytyy keskeltä hieman oikeammalla olevista. Niinkö? Muistan aikoinaan, kun yrittäjän, pienen- ja keskisuuren, malliprototyyppi oli painaa niska limassa töitä yrityksensä eteen sillä 24/7/365 tyylillä. On se kova yrittämään ja työteliäs. Ei lomia, vaan työtä vuorotta. Henkihän siinä lähtee! Vasta viime aikoina yrittäjän turvaverkkojen paikkauspuuhiin on kiinnitetty huomiota. Onpa perustettu jopa yrittäjien työttömyyskassakin. Tarvitaan muutakin yrittäjän turvaa kuin riittävästi numeroita viivan alle, hyvä pankkisuhde ja puoliso kunnalla tai valtiolla töissä.
Tunnustan! Monessa suhteessa pienyrittäjän asema on huomattavasti kehnompi, kuin työntekijänsä. Tulee mieleen torppari – pankin, kauppakeskuksen tai pääasiakkaan (esim. alihankintayritykset). Pienyrittäjäkin on järjestäytynyt Suomen Yrittäjiin. Kuitenkaan työehdoista päätettäessä hellä ei ole lautasta, ei edes kahvikuppia pöydässä. Isot ne päättää. Niiden sanelemilla ehdoilla mennään.
Yrittäjiä on monenlaisia – pelkästään itsensä työllistäviä, muutaman työntekijän yrityksiä, keskisuuria, suuria ja niitä kasvottomia monikansallisia. Pienyrittäjä on paikallinen – ottaa tulonsa yrittäjätulona tai pääomatuloina, tai auto-, puhelin- tai asuntoetuna. Arvokas kunnalle. Työllistää itsensä ja muutaman muun. Laskee, kerää ja tilittää kustannuksellaan alv:n, eläkemaksut, verot, ay- jäsenmaksut yms. Samalla työllistää ainakin kirjanpitäjän, muutaman verovirkailijan. Lisäksi tulee Tuotevalvontakeskus, kunnan terveystarkastajat, ja muut tarkastajat. Tarkastavat, toimitko oikein ja veloittavat. Lisäksi on Teosto ja Gramex -kaikki perivät ja tarkastavat. Eikä yrittäjän tarkoituksena ole muuta, kuin työllistää itsensä, hankkia elanto, ja hoitaa velvoitteensa. Tarvitaanko siihen kokonainen legioona elätettäviä, eikö vähempikin riittäisi?
Miksi kokoomus ei esimerkikisi voimallisesti aja esitystä, että yritystoimintaan oleellisesti liittyvässä konkurssin riskissä, yrittäjän vakituisena oleva asunto rajattaisiin siitä pois. Se olisi inhimillisesti perusteltua ja kohtuullista. Samalla se madaltaisi yrittämisen kynnystä. ”Kaikki peliin ja alttiiksi”- periaate ei ole hyvä kannuste yrittäjyyteen. Eikä ole oikeudenmukaista!
Entäs se työttömyysturvalaki? Miten yrittäjän oikeusturva toteutuu yritystoiminnan loppumis- tai lomautusvaiheessa? Kerron esimerkin. Työntekijä erehtyi ottamaan puolisokseen työnantajansa. Kun heila lomautti, työntekijä sai ansiosidonnaista. Mutta kun puoliso lomautti, sitä ei heru, vaan puoliso elättää. Vaikka työntekijä oli koko ajalta maksanut ay-jäsenmaksuaan.
Yrittäjänä kääntäisin kyllä kritiikin kokoomuksen suuntaan! AY-liikettä on kyllä mukava pommittaa, mutta tuloksia sillä ei saa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s