Ei kategoriaa

Kaupan mahdoton yhtälö ja Soininvaara

Soininvaara on alkanut taipua kauppojen sunnuntaiaukiolon kannalle. Eduskunta sen tänään kuitenkin päättäväisesti hyväksyi ympärivuotiseksi äänin 107-53. Ei taipunut, vaan hyväksyi! – tahtotila oli selkeästi varmempi, kuin Soininvaaran taipuminen. Selvästikään lakiuudistusta ei voida lukea vihreiden runsaiden hallitussaavutusten  piikkiin, tuskin edes torjuntavoittoihin – itse lukisin sen taas jälleen kerran antautumiseksi.

Argumenttien suhteen Soininvaara on sentään häveliäästi häpeissään “millaisia argumentteja tahansa tämän asian puolesta ei pitäisi esittää”. Ei niin! Mutta esitetään silti. Kaupan liiton toimitusjohtaja arvioi ja esittää, että muutos synnyttää jopa noin 2000 uutta työpaikkaa, parantaa mahdollisuuksia tarjota täysiaikaisia työsuhteita ja lisää työtunteja osa-aikaisille. Millaisiin kauppoihin ne työpaikat syntyvät?

Erikoiskaupat eivät ole innoissaan. Mistä huoli – vapauttahan se vain lisää? Perimmiltään huoli on siinä, että entistä suurempi osa ostoksista tehdään jättimarketeissa. Erikoiskauppojen riippuvaisuus asiantuntija- ja palveluhenkilöstöstä on myös suurempi, kuin pitkälti itsepalvelujättimarketeissa. Samoin omistaja sidotaan kauppaansa tiiviimmin sitein, kuin kotiinsa. Arki ja pyhä, pyhä ja arki tekee omistajakauppiaasta torpparin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s